Samsun Milletvekili Fuat Köktaş başkanlığında, TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu toplandı. 

Deniz Ürünleri Avcıları Üretici Merkez Birliği (DEM-BİR) Başkan Yardımcısı Murat Kul, toplantıda 15 günde bir karaya çıkardıkları atık suyun bu yıl ilgili bakanlık tarafından 48 saate indirildiğini ve sektör zor duruma düştüğünü dile getirdi. Kul bu soruna karşı‘‘ Bizim tek hedefimiz gelecek nesillere temiz bir denizi bol balıkla bırakmak.’’ ifadelerini kullandı.

‘‘En Büyük Sorun Personel Sıkıntısı’’

İMEAK DTO Balıkçılık Komitesi Başkanı ve DEM-BİR Başkan Yardımcısı Murat Kul, toplantıda en büyük sorunlarının balıkçı teknelerindeki personel sıkıntısı olduğunu dile getirdi. Karada çalışanlara uygun hazırlanan kanunların, deniz çalışma ortamına uygulanmasının büyük sorunlar yarattığını vurgulayan Kul, çözüm önerisi olarak denizcilikte yeni bir kanun oluşturulması gerektiğini söyledi.

‘‘Amatör Avcılığa Karşı Değiliz, Ancak…’’

Hobi olarak yapılan amatör balıkçılığa verilen izinleri de değerlendiren Kul, “Amatör avcılığa karşı değiliz. Denizler bizim ortak paydamız, onlar da balık tutacak tabii ki. Ancak son zamanlarda bu durum amatör balık avcılığından çıktı, 7/24 ticari avcılığa dönmeye başladı. Hatta bizi istememeye başladılar.’’ ifadelerini kullandı. Konuşmasının devamında ise bu duruma bakanlığın acil bir şekilde çözüm bulması gerektiğini söyledi.

‘’Geçinmeye Çalışırken Yasaklarla Mücadele Ediyoruz’’

Toplantıda birçok isim sorunları dile getirirken tekrar söz hakkı alan Kul, ‘avlanmak ve geçinmek için mücadele verirken boş yere cezalara’ maruz kaldıklarını dile getirdi. Daha önce avlandıkları alanların şimdi demirleme sahası olarak geçmeye başladığını ve sürekli cezalarla karşılaştıklarını da ayrıca belirtti. Bu durumun bakanlık tarafından dikkate alınıp bir çözüm bulunmasını isteyen Kul ‘aksi takdirde bu durumun geçinmelerini zorlaştıracağını ve ilgili oldukları sanayi kollarının da bunların sıkıntısını çekeceğini’ vurguladı.
 

Editör: Nermin İstikbal