Kuzeyde Minnesota'dan güneyde Meksika Körfezi'ne giden yolda 10 Amerikan eyaletinden akan Mississippi Nehri, ABD'den geçen önemli bir denizyoludur. Bununla birlikte, nehrin su seviyesi bazı yerlerde gemilerin karaya oturduğu kadar düşük olduğundan, bu durum şu anda tehdit altındadır.

Aslında, geçen hafta bir mavna karaya oturduktan sonra, ABD Sahil Güvenlik, ABD Ordusu Mühendisler Birliği'nin acil bir tarama operasyonu gerçekleştirmesini sağlamak için Louisiana'daki nehrin bir bölümünü kapatmak zorunda kaldı. Reuters'in haberine göre 4 Ekim'de, yaklaşık 1.600 mavna taşıyan yaklaşık 100 çekici tekne, Mississippi'nin bu bölümünden geçmeyi bekliyordu.

Perşembe günü, Sahil Güvenlik nehirde sekiz karaya oturduğunu bildirdi.

ABD'nin en büyük mavna operatörü olan Ingram Barge Company, Perşembe günü müşterilere düşük su seviyesi nedeniyle bir "mücbir sebep olayı" hakkında resmi bildirimde bulundu ve teslimatların erteleneceği konusunda uyardı.
Ulusal Park Servisi'ne göre, ABD'den ihraç edilen tüm tahılın yaklaşık %60'ı Mississippi Nehri üzerinden güney limanlarına gönderiliyor. Karaya oturma ve bunun sonucunda yedekte bulunan gemi sayısı üzerindeki kısıtlamalar, üç ürünün de dünyanın birçok yerinde büyük talep gördüğü bir zamanda tahıl, soya fasulyesi ve petrol sevkiyatları için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Editör: Fulya Tekin