Küresel bir nakliye kampanyası olan LNG'ye Hayır Deyin, bu ay başlatıldı ve destekçileri, LNG'nin iklim dostu bir deniz yakıtı alternatifi olduğu "efsanesini" çürütmeyi amaçladıklarını söyledi.

Gemi sahipleri tarafından LNG yeni inşalar sipariş edilirken seçilen bir numaralı alternatif yakıt olmaya devam ediyor. Dünya Bankası gibi destek olarak ağırlığını koyanların yanı sıra, yakıtı kötüleyenlerin sayısı ve hacmi de arttı.

Yeni kampanya grubunu, ölçeklenen iklim çözümlerini yenilemek ve hızlandırmak için küresel bir hayırseverlik platformu olan ClimateWorks Vakfı tarafından destekleniyor.

Web sitesine göre, "LNG'ye Hayır Deyin"in tek hedefi, politika yapıcıları, endüstri paydaşlarını ve finans kurumlarını, yakıtın “çıkmaz bir çözüm” olarak görülmesini sağlamak için, LNG'yi herhangi bir nakliye dekarbonizasyon senaryosunun dışında bırakmaya teşvik etmektir.

Deniz yakıtı olarak LNG'yi savunanlar, LNG'nin kükürt ve partikül kirliliğini önemli ölçüde azaltma  konusundaki faydalarını öne sürüyorlar, bu nedenle, LNG'nin nakliye CO2 emisyonlarını azaltmak için bugün ölçekte mevcut olan tek geçiş yakıtı olduğunu savunuyorlar.

Bununla birlikte, giderek artan sayıda literatür, bazı LNG ile çalışan makinelerin yukarı akış metan sızıntısı ve yüksek metan kaymasının, LNG'nin CO2 emisyon faydalarını fazlasıyla dengelediğini göstermektedir.

Londra'daki UCL Enerji Enstitüsü tarafından geçen Eylül ayında yayınlanan bir raporda, denizcilik sektörünün Paris ile uyumlu olarak karbonsuzlaştırmaya teşvik eden politikalar olarak LNG özellikli gemilere yatırım yapmaya devam etmesi durumunda 2030 yılına kadar 850 milyar dolarlık tonajın mahsur kalma riskiyle karşı karşıya olduğu ileri sürüldü. 

Editör: Nermin İstikbal