Liberya Sahil Güvenliğinin, Çin balıkçı gemilerine saldıran bir korsan çetesini yakalamak için komşu Fildişi Sahili ve Sierra Leone ülkeleri ile birlikte başarılı bir operasyon yürüttüğü bildiriliyor. 

Çin'e kayıtlı iki balıkçı gemisi, Hai Lu Feng 13 ve Hai Lu Feng 14 , Haziran sonunda saldırıya uğradığında Kamerun'daki Wouri Nehri üzerinden geçiş yapıyordu.

Güvenlik servisi EOS Risk Grubu, Kamerun ordusu üyelerinin balıkçı teknelerinde olduğunu ve onları saldırıdan koruyabildiklerini açıkladı.

Rapora göre en son olay, 22 Temmuz'da Sierra Leone Deniz Kuvvetleri Müşterek Deniz Harekat Merkezi'nin bir korsan saldırısı uyarısı yayınlamasıyla başladı. Mesaj, Çin'e ait iki ticari balıkçı gemisinin, Aliman ve Shenghai-2'nin korsanlar tarafından saldırıya uğradığını bildiriyordu. Olay, donanmanın tandem olarak çalıştığı anlaşılan iki gemiye yaklaşık sekiz korsan tarafından saldırıldığı mesajı ile Sierra Leone sularında meydana geldi. 

Balıkçı gemileri soyuldu ve korsanlar, Shenghai -2 ile yola çıkan altı Çinli ve 17 Sierra Leone vatandaşı da dahil olmak üzere 23 mürettebatı ele geçirdi. Fildişi Sahili ve Sierra Leone donanmalarıyla birlikte çalışan Liberya Sahil Güvenlik gemiyi izlemeye başladı. 23 Temmuz öğleden sonra, geminin Sierra Leone sularından Liberya'ya geçmekte olduğunu bildirdiler.

Liberya Donanması, balıkçı teknesindeki korsanları aramak ve durdurmak için 11 denizci bulunan iki gemi göndererek yanıt verdi. Yaklaşık 12 saatlik aramanın ardından, Monrovia'ya doğru giden balıkçı teknesinin yerini tespit edebildiler. Yakalama kıyıdan yaklaşık dokuz deniz mili açıkta gerçekleşti.

Donanmadan alınan bilgilere göre korsanlar, güçlerinden kaçmaya devam ederken, balıkçı teknesini emniyete almak için zorla bordaya çıkardı. Birlikler açık, alt güverte alanını güvence altına almayı başardılar, ancak hemen korsanların açtığı ateşle karşılaştılar. 

Balıkçı gemilerinden bir korsan ve iki mürettebat hızla yakalanırken, diğer üç korsan cankurtaran salıyla kaçtı.

Kalan mürettebat üyeleriyle birlikte diğer korsanlar, balıkçı teknesinin köprüsüne barikat kurdu. Bir açmazdan sonra, Liberyalılar geminin köprüsüne baskın yaptıklarını ve başka bir korsanı yakalayıp kalan mürettebatı serbest bırakabildiklerini bildirdi. Üç korsan daha gemiye kaçtı ve balıkçı teknesinin bölmelerine saklanmaya çalıştı.

Liberya Sahil Güvenliği, Shenghai-2'nin Bushord Adası'ndaki üsse getirildiğini bildirdi. Orada gemiyi aramaya ve operasyondan temizlemeye devam ettiler. Dört silah da ele geçirildi.

Sierra Leone, korsanlığa karşı gelecekteki operasyonel stratejiler konusunda Liberya'daki muadilleriyle de ilişki kuracağını söyledi.

Editör: Nermin İstikbal