Akdeniz'in açık sularına hidrokarbon boşalttığı iddiasıyla İspanya tarafından gözaltına alınan Türk tankeri Lagertha Tarragona limanında yapılan soruşturmanın ardından aklandı ve serbest bırakıldı.

Beşiktaş Denizcilik Grubu'na ait Malta bandıralı gemi, hava devriyesi ve uydu radarı tarafından 12,7 kilometrekarelik bir alana yayılan deşarjın tespit edilmesinin ardından İspanyol yetkililer tarafından durduruldu.

Limana vardıklarında gemi sahiplerine 100.000 € para cezasına çarptırılacakları ve kirlilik iddiası nedeniyle gemide liman devleti kontrol incelemesi yapılacağı bilgisi verildi. 

Ancak Beşiktaş Grubu, gemide herhangi bir petrol yükü veya yağ yıkama suyu bulunmadığından, bunun yerine Amsterdam'da daha önce yüklenmiş olan yağ asidi metil esteri (FAME) bulunduğundan tahliye operasyonunun yasal olduğunu söyledi.

“Gemi, son boşaltma limanı olan La Coruna'dan Tarragona'ya yelken açtı ve Finistere'den geçişi sırasında gemi, Marpol düzenlemelerine göre tank temizleme ve denize boşaltma işlemlerini gerçekleştirdi. Beşiktaş yetkilisi Splash'a verdiği demeçte, Gemi kargosu Ek II, Fame kargosuydu ve tüm tank yıkama boşaltma işlemleri Marpol gerekliliklerine göre yapıldı .

Şirket, tüm kayıtları Tarragona'ya varmadan önce İspanyol liman devleti kontrol görevlilerine sağladığını belirterek, "soruşturmaları kapsayan incelemenin, iddia edilen kirlilikle ilgili herhangi bir bulgu olmadan tamamlandığını" ve geminin 21 Şubat'ta Motril'de kargo ve Bilbao'da boşaltma alınması için denize açılmasına izin verildiğini belirtti.

Editör: Nermin İstikbal