Birden fazla yük gemisini kısa süreliğine manevradan aciz bırakan erken bir donmaya rağmen, Arktik Okyanusu'nda yer alan Rusya'nın Kuzey Denizi Rotası, 2021 yılında şimdiye kadarki en yoğun seyir sezonunu yaşadı.

2021 yıında yaşanan toplam gemi trafiği, 2020'nin tamamında kaydedilen 33,0 milyon tona kıyasla, Aralık ayı ortasında 33,5 milyon tona ulaştı. Tüm yılın tamamı göze alındığında hacmin 34 milyon tonu aşması bekleniyor ki bu rakam son beş yılda yüzde 350'lik bir artışa işaret ediyor.

Büyük bir kısmını sıvılaştırılmış doğal gaz ve petrol tankerlerinin oluşturuyor!

Bu, Rusya'nın Kuzey Kutbu Rotası göz önüne alındığında, özellikle petrol ve gaz endüstrisindeki ekonomik büyümenin işaretlerinden biri olarak görülüyor. Rota üzerindeki toplam trafiğin büyük bir kısmını sıvılaştırılmış doğal gaz ve petrol tankerlerinin oluşturduğu bilinmekte.

Bölgeden transit geçen gemi trafiği, 2020'deki 1,3 milyon tona kıyasla Aralık ayı ortasında iki milyon tonun üzerine çıktı.

Rosatom Devlet Nükleer Enerji Şirketi'nde yönetici olarak görev yapan Maxim Kulinko; "2021'de Kuzey Denizi Rotası'ndan geçen 92 geminin 79'u Rus değildi ve bu, uluslararası paydaşların Kuzey Denizi Rotası'nı uygun bir ulaşım koridoru olarak gördüğünü gösteriyor. Güzergah boyunca liman kapasitesi genişlerken, bu büyümenin uzun yıllar devam etmesini bekliyoruz." iadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim