Geçen hafta Singapur'da düzenlenen Maritime CEO Forumu'na katılan delegelere, denizciliğin, Çin'in kuru dökme yük ithalatının çok kısa sürede zirve yapacağı piyasa koşullarına kendilerini hazırlaması gerektiği söylendi.

Etkinliğin sonunda, Wiz Bulk CEO'su Punit Oza'nın moderatörlüğünde, forumun geniş kapsamlı kuru yük tartışması için segmentin farklı kollarını temsil eden üst düzey bir panel yapıldı.

Seanergy Maritime Holdings'in başkanı ve CEO'su Stamatis Tsantanis, Çin'in çelik üretiminin büyük olasılıkla zirve yaptığını kabul ederek, dinleyicilere dünyanın çeliğe ihtiyacı olduğunu ve bunun %55'inin Çin'den geldiğini hatırlattı.

Swire Bulk'ın ticari direktörü Rob Aarvold, %2-3'lük büyüme günlerinin muhtemelen geçtiğini öne sürerek, "Çin, yılda 1 milyar tonluk bu rakamda oldukça rahat görünüyor, ki bu çok büyük" dedi.

Aarvold, Avrupa çelik üretimi  bu yıl da düşerken, Güneydoğu Asya'daki çelik üreticileri arasında kaydedilen güçlü büyümenin altını çizdi.

Güneydoğu Asya'daki bu kuru yük toplu büyümesi, şu anda bölgede inşa edilen yüzlerce kömürle çalışan elektrik santralini tartışan Tsantanis tarafından da ele alınan bir konuydu.

Denizcilik Stratejileri International'ın başkanlığını yürüten izleyici üye Adam Kent, kuru dökme yük servetinin merkezinde yer alan ülke olan Çin konusunda delegeleri uyardı ve: "Çin'in kuru dökme yük ithalatı önümüzdeki üç yıl içinde zirve yapacak ve bu öncelikle kömüre bağlı." dedi.

Adam Kent, ayrıca bugünlerde Çin'de çok daha fazla geri dönüştürülmüş çeliğin bulunduğunu ve bunun o pazarı etkileyecek bir şey olduğunu kaydetti.

"Çin bilinen en büyük bilinmeyen"

Madenci South32'de denizcilik şefi olan panelist Su Yin Anand, “Çin bilinen en büyük bilinmeyen” dedi ve Pekin'de yaklaşan büyük siyasi toplantılar sona erdiğinde ülkenin ekonomik yolunun daha net hale geleceğini öne sürdü.

Su Yin Anand ;“Kısa vadede ABD dolarına, faiz oranlarına ve Çin'e yakından bakıyoruz” dedi ve izleyicilere volatilite cepleri beklemelerini söyledi.

Uzun vadede, aynı zamanda teknoloji yetenek yarışması The Captain's Table'ın kurucu ortağı olan Anand, supra, ve panamax sektörleri için arz talebi temellerinin Covid öncesine kıyasla “nispeten sağlıklı” navlun oranlarını desteklediğini savundu.

Paneldeki bazı katılımcılar yeni bir nakliye terimiyle tanıştırıldı: yeniden konteynerleştirme, kutu nakliye servetleri kayarken toplu malların dişli sektöründen kaybolduğu süreç. Swire'dan Aarvold, son 18 ayda konteynerlerden yararlanan dişli gemilerin şimdi yeniden konteynerleştirme zorluğuyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

LD Bulk'un genel müdürü Chris Cheng, “Konteynerlerde olanın dökme pazarlarda olanların habercisi olacağını her zaman söyledik” dedi.

Maritime CEO Forum Singapore 2022, Aderco, Cobham Satcom, CyberOwl, Dualog, Inmarsat, Liberian Registry, Ocean Technologies Group, SEDNA, Synergy Group, Vanir Marine, Wallem, WIZ Bulk ve Zero North tarafından desteklendi.

Bir sonraki Denizcilik CEO Forumu, 12 Ekim'de Monako Yat Kulübü'nde gerçekleşirken, etkinliğin Singapur'a dönüş tarihi olarak, kentin yoğun resmi denizcilik haftasının başlangıcına denk gelecek şekilde 24 Nisan açıklandı.

Editör: Nermin İstikbal