Korsanlara karşı emekli SAT komandoları

NATO, BM ve AB’nin Somalili korsanlara karşı mücadelede yetersiz kalması, Somali tecrübesi bulunan emekli generalleri harekete geçirdi.

Somali’nin başkenti Mogadişu’da görev yapmış ve bölgeyi çok iyi bilen iki komutan, korsanlara karşı alınabilecek önlemler konusunda Deniz Ticaret Odası’na gemilerin yakın koruması için öneri götürdü. Alsancak Güvenlik Şirketi’ne danışmanlık yapan emekli Tuğgeneraller Hüseyin Erim ile Haldun Solmaztürk’ün önerisine göre ağır silah ve techizatı bulunan “Paralı askerler”, gemiye konuşlanacak.

ÇATIŞMA TECRÜBESİ ŞART

Timlerin başında, Bordo Bereli olarak bilinen emekli Özel Kuvvetler mensupu rütbeli personel ile Su Altı Taarruz (SAT) ve Su Altı Savunma (SAS) ihtisası bulunan personelin görev alması planlanıyor.

Denize aşina olacak personelin, çatışma tecrübesi olması şart. Timler olası bir saldırı durumunda, uzaktan caydırma, uzun ve kısa menzilden müdahale, gemi içinde yakın muharebe gibi teknikleri uygulayacak.

“Kendini savunma hakkı” kapsamında gemide bulunacak timlerin çatışma kurallarıyla ilgili hukuki çalışmalar ve maliyet hesabı sürüyor. Bu tür koruma hizmetini dünya üzerinde ABD’li Blackwater şirketi veriyor.

Alman tİmler de devrede

Somali’de korsanlara karşı vakalarında kurulan uluslararası güce Alman firkateyni de destek verecek. Afrika Boynuzu’ndaki korsan saldırıları nedeniyle ticari gemilere eşlik etmekle görevlendirilen Alman firkateyni “Karlsruhe” bölgeye doğru hareket etti. Gemide özel kuvvetlere bağlı timler de bulunacak.

Bölgeyi iyi tanıyorlar

Her iki komutan ABD’nin ünlü “Kara Şahin Düştü” filmine konu olan, BM’nin 1993 yılındaki Somali Harekatı’nda görev yaptı. Emekli Tuğgeneral Hüseyin Erim, Türk birliğinin Somali’ye gitmesi öncesinde ön heyet olarak bu ülkede görev yaptı. Emekli Tuğgeneral Solmaztürk ise Mogadişu’daki birliğe komuta etti. Erim ve Solmaztürk’ün Güneydoğu tecrübeleri de bulunuyor.


        

Editör: TE Bilişim