Güney Koreli yetkililer ve Gine Körfezi'ni izleyen güvenlik güçleri, Güney Kore'ye ait bir ürün tankerinin Fildişi Sahili yakınlarında korsanlar tarafından ele geçirildiğini ve daha sonra serbest bırakıldığını doğruladı.

Bölgede korsanlığın tehlike oluşturmaya devam ettiğini hatırlatan olay, 2022'de aynı ürüne sahip tankere ikinci kez korsanların çıkmasıydı..

İzleme operasyonu MDAT GOG (Gine Körfezi Ticareti için Denizcilik Alanı Farkındalığı) olası bir olayın ilk alarmını verdi. Yetkililer, 23 Kasım Çarşamba günü 5.700 dwt ürün tankeri B. Ocean ile iletişimin kesildiğini bildirdiler. Geminin bilinen son konumu Abidjan'ın 247 deniz mili güney-güneybatısı olarak bildirildi. 

Marshall Adaları bayraklı gemi, Güney Koreli SK Shipping'e ait. Veriler, geminin Abidjan'dan 1 Ekim'de ayrıldığını ve muhtemelen bir sonraki sözleşmesini beklerken açık denizde beklediğini gösterdi. 

Raporlar, 17 Kasım'da yola çıkan geminin Freetown, Sierra Leone'de demirlemiş olduğunu gösteriyor. Güvenlik grubu ve EOS Risk Grubu, AIS verilerinin analizinin, geminin 23 Kasım'da "1 kt'ye yavaşlamadan önce bir dizi şüpheli rota değişikliği yaptığını" gösterdiğini bildirdi. 

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı bugün geç saatlerde B. Ocean mürettebatından 24 saatten biraz fazla bir süre sonra haber aldıklarını açıkladı. Mürettebat tankere sekiz silahlı saldırganın bindiğini doğruladıl. Bazı raporlar, mürettebatın korunma alanına ulaşabildiğini belirtirken, MDAT GOG ve Koreli yetkililer, Güney Koreli kaptan ve baş makinist ile 17 Endonezyalıdan oluşan mürettebatın tamamının güvende olduğunu bildiriyor.

Korsanların tankerden petrol çaldıkları ve geminin ekipmanlarına zarar verdiği bildirildi. Bakanlık, korsanların tankerden ayrılmasının ardından kaptanın nakliye şirketiyle iletişime geçtiğini bildirdi. Onlara geminin hala çalışır durumda olduğunu ve Abidjan'a geri döneceğini bildirdi. Güney Kore ayrıca bir müttefik ülkeden gemiye Abidjan'a kadar eşlik etmesini istedi.

SK-Shipping-product-tanker.d33dd5

Ürün tankeri, gemiden petrol çalan korsanlarla birlikte Fildişi Sahili'nin 274 deniz mili güneyinde bordalandı (SK Shipping dosya fotoğrafı)

Ocak ayında, aynı gemi Abidjan'ın yaklaşık 50 deniz mili güneyinde kaçırılmıştı. O olayda , silahlı gemicilerin B. Ocean'ı serbest bırakmadan önce 977 ton mazot çaldıkları bildirilmişti. 

Bu yeni olay, MDAT GOG'un bölge için hazırladığı durum haritasına göre son 30 gündeki beşinci olay olarak gösteriliyor. İngiliz ve Fransız donanmalarının ortak yürüttüğü izleme programı, bunun dördüncü gemiye biniş olduğunu ve bir de soygun olduğunu gösteriyor. Olaylardan ikisi Nijerya yakınlarında, Gana açıklarındaki Takoradi demirleme yerinde bir gemiye biniş yapılırken ve bir diğeri de batıda Sierra Leone yakınlarında meydana geldi. 

Bununla birlikte, genel olarak, Uluslararası Denizcilik Bürosu (IMB) Ekim ayında yayınlanan son güncellemesinde, bölgedeki korsanlığın 30 yılın en düşük seviyesinde olduğunu bildirdi. 
 

Editör: Nermin İstikbal