Konteyner taşımacılığının dibe vurduğuna dair artan bir fikir birliği var, dokuz aylık düşüşün ardından birçok gösterge yeniden yükselişi işaret ediyor.

Danışmanlık şirketi Vespucci Maritime'ın kurucusu Lars Jensen, LinkedIn aracılığıyla, "Haftalık Drewry WCI endeksi şu anda pazarın muhtemelen bir dibe ulaştığına ve büyük kafa mesafeli işlemlerde yavaş yavaş toparlanmaya başladığına dair işaretler gösteriyor" yorumunu yaptı.

HSBC ve Jefferies bankaları da dahil olmak üzere çok sayıda analistin piyasanın dibi olarak adlandırdığını bildirildi.

Aradan geçen günlerde, charter oranları daha da güçlendi, ikinci el tonaj sorguları gücünü korurken, Drewry'nin bileşik Dünya Konteyner Endeksi (WCI) dün %4 artarak feu başına 1.773,58 $'a yükseldi.

Jensen, Çin'den Kuzey Avrupa'ya, ABD'nin batı kıyısına ve ABD'nin doğu kıyısına ticaretin toparlanma belirtileri gösterdiğini kaydetti.

Kapasitesini artıran Jefferies, bu hafta konteyner gemisi hızlarının yeni düşük seviyelere inerek, covid pandemisinin ilk aşamalarında görülen düşük seviyeleri geride bıraktığına dikkat çekti. 2022 ortalaması 14,3 deniz mili ve 2021 ortalaması 14,5 deniz mili olan konteyner gemileri, ilk çeyrekte ortalama 13,5 deniz mili ile seyretti. Mevcut seyir hızları, 2020'de covid pandemisinin ilk aşamalarında görülen 14,1 deniz milinden daha düşük. Jefferies tarafından yapılan analize göre, bu yılki 0,8 deniz mili azalma, mevcut gemi kapasitesinin %4,5'inin kaldırılmasına eşdeğer.

HSBC bu hafta, spot oranların sadece istikrar kazanmakla kalmayıp aynı zamanda muhtemelen bir toparlanma yolunda olduğuna dair "iyimserliğini" tartıştı.

HSBC, en son navlun izleme raporunda, "Denizcilik hatlarının, yaz aylarında daha yüksek sözleşme oranlarını sürdürmek için spot piyasayı güçlendirmesini bekliyoruz" dedi.

İşleri yönlendirmeye hevesli olan yolcu gemileri, gemilerini tekrar faaliyete geçiriyor. 

Alphaliner'a göre, çoğu gemi boyutu için kiralama oranları istikrarlı bir şekilde artarken, özellikle en iyi ve enerji açısından en verimli gemiler için dönemsel istihdam da giderek uzuyor.

 

Editör: Nermin İstikbal