Konteyner navlun oranlarının 'sert iniş' yapması bekleniyor

KONTEYNER nakliyeciliği, dünya çapında birden fazla endeks daha da düşerken, sert bir iniş oranlarına hazırlıklı olması konusunda uyarıldı.

Boş seferlerdeki artışa rağmen kullanım oranları düşüyor. Jefferies'in yeni bir raporuna göre, Şanghay Konteynerli Yük Endeksi (SCFI) tarafından kaydedilen spot oranlar 'hızlı düşüş eğiliminde'.

Singapur'daki Splash 247'ye göre, çeşitli ticaret yollarında Çin dışındaki oranlar için genel SCFI spot faiz endeksi geçen hafta yüzde 9,7 daha düştü.

Vespucci Maritime'ın analizine göre, son dört hafta içinde görülen endeks yüzde 33 düşerek SCFI endeksinin 2009'da başlamasından bu yana ikinci en büyük dört haftalık düşüşü kaydetti.

Ortalama olarak, Şanghay'dan dünya çapındaki varış noktalarına yapılan seferler için zımni navlun oranı, Ocak ayında görülen zirvenin yarısı olan TEU başına 2.500 ABD Dolarına düştü. Mevcut rakam, TEU başına uzun vadeli 2020 öncesi ortalama 1.000 ABD Doları'nın rahat bir şekilde üzerinde kalmaya devam ediyor.

Sea-Intelligence, en son haftalık raporunda, transpasifik ve Asya-Avrupa ticaret bölgelerindeki yüksek oranların altında yatan yapısal bir desteğin olmadığı ve desteğin Atlantik'te de yok olmanın eşiğinde olduğu konusunda uyardı.

Sea-Intelligence, 'Şu anda oran seviyelerinin geçmekte olduğu renormalizasyon, navlun oranlarının uzun vadeli normalden daha düşük düşmesini ve ardından belirgin bir toparlanmayı beklememiz gerektiği anlamında sert bir iniş görecek' dedi.

Devam eden olumsuz hava, Clarksons Research tarafından işletilen endeksin geçen haftaya göre yüzde 26 düşerek 246 puana düşmesiyle charter oranlarına daha fazla zarar verdi. Ancak, 2019 ortalamasının dört katından fazla kalıyor.

Clarksons, en son haftalık raporunda, 'Son haftalarda yumuşama öncelikle yemlik sektöründe görüldü, ancak düşen navlun oranlarının etkisi şimdi daha büyük ebat aralıklarındaki kiralama oranlarını daha da aşındırıyor,' dedi Clarksons en son haftalık raporunda.

Braemar'daki analistler, konteynır gemisi kiralama sahnesi hakkında, piyasanın 'şaşırtıcı' bir hızla döndüğünü tartışırken, 'Talebe karşı arza ilişkin genel algı negatife dönüyor' dedi.

Charter oranlarının düşmesiyle birlikte pazar, 14 yıl önce küresel mali krizin ardından büyük bir şekilde gerçekleşen bir şey olan, yeniden müzakerelerin başlama şansını tartışıyor.

Yeni inşa cephesinde, düşen bir pazarın ilk işaretleri, Seaspan'ın Güney Kore'de K Shipbuilding ile sözleşme yaptığı dört adet 7.700 TEU'luk yeni inşayı iptal etme kararının geçen hafta Splash raporlarıyla ortaya çıkıyor.

Son aylarda birden fazla konteyner endeksinde görülen düşüşlere rağmen, çoğu analist, daha önce güvence altına alınan uzun vadeli oranlar sayesinde, gemi taşımacılığının tüm yıl için rekor karlar elde edeceğini tahmin ediyor.

Editör: Fulya Tekin