Geçen yıl deniz taşımacılığında tedarik zincirine darbe vuran konteyner kıtlıklığı sorunu ortadan kalkarken, paydaşlar konteyner mevcudiyetinde normale dönüş görülmeye başladığını bildiriyor.

Arzın bu yıl talebi karşılaması beklense de, konteyner piyasasının tamamen normale dönmesi beklenmiyor.

20' konteynerın yaklaşık 3.400$'a düşmesini bekliyoruz

Şirketin yıl sonuçlarının açıklanmasının ardından konteyner kiralama şirketi Triton International CEO'su Brian Sondey; “Artan yeni konteyner üretim hacimleri nedeniyle konteyner arzının 2022'de talebe daha iyi ayak uyduracağını ve yeni konteyner fiyatlarının en yüksek seviyelerinden yüzde 10'un üzerinde bir düşüşle 20' konteyner başına yaklaşık 3.400$'a düşmesini bekliyoruz. Ancak, yeni konteyner fiyatları tarihsel aralığının çok üzerinde kalıyor ve piyasa kiralama oranları ve kullanılmış konteyner satış fiyatları da çok yüksek” dedi.

Operasyonel zorluklar hemen çözülmeyecek!

Küresel ekonomide COVID-19 salgını nedeniyle artan belirsizliğe rağmen, şirketin genel konteyner talebinin yıl boyunca güçlü kalmasını beklediğini de sözlerine ekleyen Sondey; "Müşterilerimiz mal tüketiminin ve ticaret hacimlerinin yükselmeye devam edeceğini tahmin ediyor ve bu nedenle konteyner dönüş sürelerini yavaşlatan operasyonel zorlukların çözülmesinin zor olması bekleniyor" dedi.

Deniz taşımacılığı şirketleri kapasitelerini artırmaya devam ediyor!

Textainer CEO'su Olivier Ghesquiere ise, kiraya verenlerin bu yıl cazip getirilerde büyüme fırsatları görmeye devam etmesine rağmen, rekor bir yılın ardından daha normalleştirilmiş konteyner sermaye harcaması seviyeleri görmeye başladıklarını gözlemlediğini açıkladı. Ghesquiere ayrıca, "Ticaret hacmi yüksek kalmaya ve deniz taşımacılığı şirketleri kapasitelerini artırmaya devam ediyor." dedi. Ghesquiere COVID-19'un etkisinin tedarik zinciri kesintisini uzattığını ve konteynerler için ek talep yarattığını da sözlerine ekledi.

Triton ve Textainer, sırasıyla 7,3 milyon TEU ve 4,3 milyon TEU'luk bir konteyner filolarıyla dünyanın en büyük intermodal yük konteyner kiralayanları olarak biliniyor.

Editör: TE Bilişim