Koç'un aldığı gemi ihalesi iptal edilebilir

Koç Grubu şirketi RMK Marine'nin kazandığı "milli savaş gemisi" ihalesinin iptal edileceği belirtiliyor. Başbakanlık Teftiş Kurulu, ihalenin iptali yönünde görüş bildirdi. Son kararı Savunma Sanayi İcra Komitesi verecek.

Koç Grubu'nun kazandığı Türkiye'nin ilk milli savaş gemisi MİLGEM ihalesiyle ilgili Başbakanlık tarafından başlatılan inceleme dün tamamlandı. Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun yalnızca iki firmanın katıldığı ihalenin uygunsuz olduğu yönünde görüş bildirdiği öğrenildi.

Sabah Gazetesi'ni iddiasına göre ihalenin çok yüksek bir ihtimalle iptal edileceği belirtiliyor. Ancak, son karar önümüzdeki haftalarda toplanması beklenilen Savunma Sanayi İcra Komitesi'nde verilecek.

Toplantıya Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz katılacak. Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun ihalenin iptali yönünde görüş bildirdiği rapor bu toplantıda değerlendirilecek.

ŞİKÂYET EDİLMİŞTİ

Türkiye'nin ilk milli savaş gemisi üretme projesi olma özelliğini taşıyan MİLGEM için iki büyük Türk tersanesi RMK Marine ve Dearsan yarışmıştı.

Ocak ayındaki Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı sonucunda ihale Koç Grubu'nda kalmıştı. İhaleye katılamayan diğer firmalar şubat ayında Başbakanlık'a başvurdu. Teftiş Kurulu, haziranda inceleme başlattı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı yetkilileri, Başbakanlık müfettişlerine ihale ile ilgili tüm dokümanları verildiğini belirterek, "İhaleye giren firmalar tek tek incelendi. Teknik alt yapılarından, tecrübelerine kadar çok sayıda faktör göz önüne alındı. Yapılan teklifler de gözden geçirildikten sonra karar verildi" açıklamasında bulundu. Projenin ilk gemisi 'Heybeliada', 2008'de denize indirildi. İkinci gemi 'Büyükada' ise henüz TSK envanterine girmedi.

Editör: TE Bilişim