En büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatçılarından biri olan QatarEnergy, China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec) ile 27 yıl boyunca yıllık 4 milyon ton sıvılaştırılmış gaz tedariki için bir anlaşma imzaladı.

Değerinin yaklaşık 60 milyar doları aştığı tahmin edilen anlaşma, ilk teslimatların 2026'da başlamasını sağlayacak ve Çin'in bugüne kadarki en uzun LNG tedarik anlaşması olacak.

Çin, 2021'de dünyanın en büyük LNG ithalatçısıydı, ancak bu yıl Pekin'in sarsılmaz sıfır covid politikası nedeniyle hareketler düştü. Talebin 2023 gibi erken bir tarihte toparlanması ve önümüzdeki on yılda istikrarlı bir şekilde artması bekleniyor.

Enerji fiyatlarında ani bir artış ve yakıt arzında bir sıkıntıyla karşı karşıya kalan bazı Avrupa devletleri de Rusya'nın enerji kaynaklarına olan bağımlılıklarını azaltmak için Körfez Arap devletiyle görüşmelerde bulunuyor. Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya, Katar'dan LNG hacimlerini güvence altına almak istiyor ancak henüz uzun vadeli bir anlaşma taahhüdünde bulunmadı.

Editör: Nermin İstikbal