Orta Akdeniz'deki deniz göçü düzenli olarak manşetlere çıkarken, bu yıl Batı Afrika'dan Kanarya Adaları'na artan göçmen akışı yeni rekorlar kırıyor. 

Bu rota en son 2006 yılında yaklaşık 31.678 kişinin geçiş yapmasıyla zirveye ulaştı.  

Makine dairesinde yangın çıkan AK DISCOVERY Karanlık Liman’a demirletildi Makine dairesinde yangın çıkan AK DISCOVERY Karanlık Liman’a demirletildi

Ocak 2023'ten bu yana 32.000'den fazla kişi küçük teknelerle geldi. Yalnızca Ekim ayında yaklaşık 15.000 kişi geldi; bu, tüm zamanların yeni bir aylık rekoru. 

Senegal'deki siyasi huzursuzluğun etkisiyle giderek artan sayıda göçmen kuzeybatıya, El Hierro, Tenerife ve Gran Canaria'ya doğru uzun bir yolculuk yapıyor. İspanyol kurtarma ajansı Salvamento Maritimo, yolculuk için kullanılan, uzunluğu 90 metreye kadar ulaşan ve her biri yüzlerce insanı taşıyabilen rustik ahşap "cayucoları" tespit etmek ve onlara yardım etmekle meşgul. 

Salvamento Maritimo'ya göre geçen ay El Hierro kıyılarına 280 kişiyi taşıyan bir cayuco geldi; bu şimdiye kadarki en büyük varıştı. 

Senegal'den yapılan uzun yolculuklar tehlikelidir ve ilk müdahale ekipleri bazen hayat kurtarmak ve ölenleri kurtarmakla görevlendirilir. Ağustos ayında bir balıkçı gemisi, geçiş girişimi sırasında sürüklenen Senegalli bir tekneden hayatta kalan 38 kişiyi kurtardı. Fırlatma 100'den fazla kişiyle başlamıştı ancak başarısız yolculuk sırasında 60 kişi hayatını kaybetti. Bilinmeyen sayıda gemi yola çıkıyor ve bir daha geri dönmüyor. 

Yerel yönetime göre, tüm zamanların en yüksek varış sayıları Kanarya Adaları'ndaki müdahale kaynaklarını zorluyor. Kanarya Adaları başkanı Fernando Clavijo bu hafta yaptığı açıklamada, "Güney sınırındaki göç yönetimi, İspanya ve Avrupa gündeminde bir öncelik olmalıdır" dedi. 

Senegal hükümeti, kalkış noktasına yakın daha fazla göç girişimini engellemek için İspanya ile işbirliği yapıyor. İspanyol hükümeti, göçmen teknelerinin tespitinde kullanılmak üzere Senegalli yetkililere altı gözetleme uçağı bağışladı.

 Bu yıl şu ana kadar yaklaşık 7.000 kişinin durdurulup geri döndürüldüğü tahmin ediliyor; bu sayı, gelenlerin sayısının çok küçük bir kısmı. 

Editör: Nermin İstikbal