Bölgede tansiyon yükselirken, Japonya Sahil Güvenlik, Japonya'nın kuzeydoğu kıyılarındaki suları izleme yeteneklerini genişletmek için filosuna yeni bir gözetleme aracı ekledi. Sahil Güvenlik'in ilk uzaktan kumandalı uçağı (RPA), 19 Ekim'de Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri (JMSDF) Hava İstasyonu Hachinohe'den uçtu.

ilk RPA'sı için San Diego merkezli General Atomics Aeronautical Systems'dan bir MQ-9B SeaGuardian seçen Sahil Güvenlik,  uçuş sırasında kamerayı ve diğer işlevleri test ettiğini bildirdi. 

Uçak ilk olarak,  Japonya Denizi ve Pasifik Okyanusu üzerinde denizcilik geniş alan araması (MWAS) gerçekleştirecek. Uçağı, Japonya Denizi'ndeki bir balıkçılık alanı olan Yamatotai okyanus kıyısında balık tutan yasadışı yabancı gemileri izlemek ve Japonya'nın Pasifik kıyı bölgelerini izlemek için kullanacaklar.

Tekne, yerleşik kameraları ve sensörleri kullanan pilotlar ile koruma üssündeki bir yer kontrol istasyonundan yönlendirilecek. Gözetleme uçağının her türlü hava koşulunda  24 saate kadar uçabildiğini bildirdiler.

79 fit kanat açıklığına sahip SeaGuardian,  General Atomics Aeronautical Systems'a göre, Ters Sentetik Açıklıklı Radar (ISAR) görüntüleme modu, Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) alıcısı ve Yüksek ile çok modlu deniz yüzey arama radarına sahip.

Definition – Optik ve kızılötesi kameralarla donatılmış Tam Hareketli Video sensörü. Sensör paketi, yüzey gemilerinin gerçek zamanlı tespitini ve tanımlanmasını sağlıyor.

SeaGuardian'ın uzun süreli dayanıklılık yeteneklerine ek olarak, uçakta sivil hava sahasında esnek operasyonlar sağlayan çarpışma önleme radarı bulunuyor. Şirket ayrıca otomatik kalkış ve iniş kabiliyetine sahip olduğunun da altını çiziyor.

RPA programının başlatılması, 2020 sonbaharında Japonya Sahil Güvenlik'in SeaGuardian'ı test etmek için 9 milyon dolar harcamasının ardından geldi. Test ettikleri unsurlar arasında, kameraların açık sularda yüzen insanları tespit etme ve tek tek gemilerin kimliklerini okuma yeteneği de vardı. Testlerden sonra Sahil Güvenlik, RPA'yı 2022 bütçesine dahil etti.

Sahil Güvenlik yetkilileri, bir fırlatma gösterisi sırasında gazetecilere, teşkilat birden fazla insansız uçak çalıştırmaya başlarsa, bunların yalnızca gözetim faaliyetleri için değil, aynı zamanda deniz kazaları zamanlarında da kullanılabileceğini söyledi.

Editör: Nermin İstikbal