Japonya hükümeti, büyük ölçekli bir hidrojen tedarik zinciri oluşturmak ve hidrojen enerjisi üretim teknolojisinin demonstrasyonu için tasarlanmış uzun vadeli araştırma ve geliştirme projeleri için 3 milyar dolardan fazla fon sağlayacağını açıkladı.

Geniş kapsamlı program, hidrojenin taşınması ve tedariki için ihtiyaç duyulan teknolojilerin yanı sıra büyük miktarlarda hidrojenin taşınabilmesi için de gerekli araştırma ve geliştirmelere odaklanacak. Ar-Ge programı için sağlanan fonun, Japon hükümetinin 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedeflerine ulaşılmasını desteklemek için sağladığı biliniyor.

Japonya karbon hedeflerinde hidrojen önemli bir yer tutuyor!

Japonya’nın deniz taşımacılığından üretime ve kamu hizmetlerine kadar çeşitli endüstrilerde karbondan arındırma planının içinde hidrojen önemli bir yer tutuyor. Hükümet, 2030 yılına kadar hidrojen kullanımının yüzde 50 artırılarak yılda üç milyon tona çıkarılması çağrısında bulundu. 2050'de karbon nötr hedefine ulaşmak için, ülkenin yılda 20 milyon ton hidrojene ihtiyaç duyacağı öngörülüyor.

Japonya'nın Sanayi Bakanlığı, hükümetin desteklemeyi planladığı 18 önerilen Ar-Ge projesini ana hatlarıyla açıkladı ve Ulusal Araştırma ve Geliştirme Kurumu Yeni Enerji ve Endüstriyel Teknoloji Geliştirme Örgütü (NEDO) şu anda Temmuz ayı başına kadar yapılacak Ar-Ge projesi başvurularını kabul ediyor.

10 yıla kadar sürmesi beklenen projelerden ilki, hidrojenin taşınması için yüksek verimli teknolojilerin geliştirilmesi olacak. Öncelikli odak noktası, üretilen hidrojeni üretim tesislerinden Japonya'ya taşımak için gerekli teknolojiler olacak. Ticari bir ölçeğe ulaşılması için yılda 200 bin veya daha fazla tonun taşınması gerekeceği tahmin ediliyor.

Bunun yanında Japonya, dünyanın ilk açık deniz sıvı hidrojen kargo gemisini 2019'da denize indirmişti. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Kawasaki hidrojen taşımacılığı için konsept tasarım yayınladı.

Editör: TE Bilişim