İTÜ Denizcilik Fakültesi 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı mezuniyet töreni İTÜ Tuzla Yerleşkesinde gerçekleştirildi.

WhatsApp Image 2023-06-23 at 13.45.55 (1)

Bu yıl 22 Haziran’da gerçekleştirilen tören; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müd. Ünal Baylan, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İTÜ KKTC Rektörü Prof. Dr. Cumali Kınacı, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Arslan, Tuzla Liman Başkanlığı Liman Başkan Yardımcısı Zeynel Kontoğlu, KEGM MüdürYardımcısı Serhat Aytuğel, İMEAK DTO Meclis Başkanı Başaran Bayrak, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammer Arslantürk, İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Teker, İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Derneği Genel Sekreteri Çağlar Coşkunsu, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Yaşar Canca, Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF) Genel Sekreteri Nuri Koray Kurun, İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Sosyal Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İlker Meşe, Türk Uzak Yol Gemi Kaptanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Akbulut, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Feramuz Aşkın, İTÜ Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bülend Temur, Türk Armatörler Birliği Başkanı Cihat Ergenç, Deniz Trafik Operatörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Deniz, Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven ile sivil toplum kuruluşları ve denizcilik sektörü temsilcileri, akademisyenler ve veliler katılım gösterdi. 

WhatsApp Image 2023-06-23 at 13.45.22 (2)

Eğitim ve Kampüs altyapısını geliştirmek için birçok faaliyet gerçekleştirildi 

Törenin açılış konuşmasını yapan İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Arslan, Türk denizciliğinin en kıymetli eğitim kurumunu ulusal ve uluslararası her alanda en üst noktaya taşımak için   İTÜ yönetimi ve denizcilik camiası ile omuz omuza yapılan çalışmalardan bahsederek konuşmasına şöyle devam etti:” Çok değerli uluslararası projeler ve akademik etkinlikler yapıldı. Akademik personelimizin gayretleri ile, akademik göstergelerimiz her alanda hızlı bir şekilde yukarı yönlü tırmanmakta ve fakültemiz hem üniversite içinde hem de uluslararası alanda saygın konumunu pekiştirmektedir. Eğitim ve Kampüs altyapısını geliştirmek için birçok faaliyet gerçekleştirildi. Fakültemizi önümüzdeki on yıllara taşıyacak Kampüs Master Planı çerçevesinde, Uzmar Denizcilik’in, katkıları ile mezunlarımızın anılarında yer alan yatılılık binasının yıkımı sağlandı. Bu alana fakültemizin ihtiyacı olan iki modern derslik bloğu ile donanımlı bir sosyal bina yapılacak. Densay Denizcilik kurucusu, 1985 mezunumuz Kaptan Tayfun Günerhan’ın katkıları ile ‘Tayfun Günerhan’ öğrenci sosyal binasının inşaatına başlandı. Çok kısa sürede bu modern tesisi öğrencilerimizin kullanımına açacağız. Modern dersliklerin yer alacağı ‘B Eğitim Bloku’ için, biraz önce camiamızın çok değerli kuruluşlarının temsilcileri ile bağış sözleşme imzaladık. Çok kısa sürede bu binanın inşaatına başlanacak. DELMAR Firması ile imzalanan iş birliği protokolü ile tam donanımlı Filika ve Denizde Güvenlik Eğitim Merkezi fakülteye kazandırıldı. Bu tesis, kendi alanında dünyanın sayılı tesislerinden biridir. Orka Informatics’in geliştirdiği ‘Sanal Eğitim Gemisi’ MetaShip, ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait Seyit Onbaşı gemisi, öğrencilerimizin eğitiminde kullanılıyor. Fakültemize, Kpt. Ufuk Teker ve Kpt. Çağlar Coşkunsu’nun destekleri ile modern bir futbol sahası yapıldı. Köprüüstü, Makine, GMDSS ve Tanker simülatörlerimiz İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından yenileniyor. Yeni eğitim döneminde kullanıma başlanacak. Modern bir denizcilik müzesini fakültemize kazandırmak üzere çalışmalara devam ediyoruz.” 

resize_DSC02041

“İşte YDO Ruhu” 

İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFAMED) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Teker; “Bu okuldan mezun olanların Denizcilik camiasında bir liderliği olduğu bilinir. Bize Denizcilik Camiasında YDO lu denir. Bu okuldan mezun YDO lu Efsaneleşmiş Kaptanlar, Baş mühendislerin yanı sıra, Bakanlar, Denizcilik Bürokratları, Büyükelçiler, Futbol kulübü Başkanları, armatörler, büyük iş adamları, sigortacılar, surveyörler, klas kuruluşu yöneticileri, deniz hukukçuları,  off shore un her alanında yöneticiler, kuruyük, konteyner,  gaz, petrol, kimyasalın her türlüsünü taşıyan denizciler, gemi işletmecileri, römorkör firması sahipleri, deniz turizmciler,  armatörler, tersaneciler, gemi inşacılar yetişmiştir ve yeni gelişmelere paralel  uygun yöneticiler yine siz Genç mezunlarımız arasından yetişecektir. Bu kesinlikle tesadüf değildir. Alınan eğitimin kalitesi ile yapılan işin zorluğu birleşerek üstün özellikli yöneticiler denizcilerin arasından çıkmaktadır.   

Bu yıl 6 Şubat tarihinde yaşanan deprem olayı hepimizi derin acılara gark etti. Hem yaşanan felaketin büyüklüğü içerisinde kaybettiğimiz vatandaşlarımız, hem de ülke olarak imkanlarımızın kısıtlı olması sebebi ile ortaya çıkan mağduriyetler, yaşanan acılar hepimizin malumu. Bu süreçte camiamızın mensubu 4 fidanımızı, kardeşimizi maalesef kaybettik. Yerleri doldurulamayacak olan ahirete intikal etmiş kardeşlerimize yüce Allahtan rahmet dilerim. Mekanları cennet olsun.  

Acı olaylar bizler gibi büyük, köklü, kuvvetli, denizcilik gibi dünyanın en zor işini yapan zaten zor doğa şartları ile yaşamaya alışkın camiaların organize olmasını bir araya gelmesini de sağladı. Birlik ve beraberliğin, bir araya gelmekte, inisiyatif almakta baş döndürücü bir hız sergilenmesi hepimizde “İŞTE YDO RUHU” budur dedirtti. 

Deprem bölgesine şimdiye kadar 18 jeneratör, 40 Konteyner ev, 200 çadır ve acil nakdi yardım yapan İTÜ DEFAV ile DEFAMED, depremden olumsuz etkilenen 82 öğrenciye de 1 yıl boyunca düzenli olarak burs bağladı.” 

Evet zor günler bizim gibi camiaların güçlerini test etme zamanıdır. Biz en zor günlerin testlerinden bile geçtik evvel Allah geçeriz.   

Bugün biraz önce çok önemli bir imza töreni vardı. Mezunlarımız ve İTÜ birlikte okulumuzu yenilemek üzere harekete geçmiş durumdaydı. Yine örneğine pek rastlanmayan bir şekilde okulumuzda eski binalar yıkılarak yerine 3 Blok halinde binaların yapılması için mezunlarımız ve Deniz gönüllüleri bir araya geldi. Bu inşaatın toplamı 120 milyon TL’yi aşacak çok ciddi bir yatırım ve bu yatırım İTÜ elini cebine atmadan Türk denizciliğine kazandırılmaktadır. Bu yüce gönüllü eğitime camiasına okuluna aşk ile bağlı abilerime ve kardeşlerime şükranlarımı huzurlarınızda sunmak isterim.” 

resize_DSC02051

“Bugün burada üç kişi daha fazla olacaktık” 

Dönem birincisi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi Murat Samet Çuhadar;” Denizcilik, özünde macera, keşif ve büyük bir sorumluluk taşır. Denizlerin gücü ve doğanın dengesiyle başa çıkmamız gerekecek. Bu mesleği icra ederken karşılaşacağımız zorluklar, bizi daha da güçlendirecek ve yeteneklerimizi geliştirecektir. Ancak dönemimin her zorluğun üstesinden gelecek bilgi, beceri ve karaktere sahip olduğunu biliyorum. Bugün, denizcilik fakültesinden mezun olmamızla birlikte yeni bir yolculuğa çıkıyoruz. Gelecekteki kariyerimizde başarılı olmak için çok sevgili dönemime sabır, azim ve sürekli öğrenmeye açık olmalarını tavsiye ederim. Denizlerde dolaşan bu büyük mavi kitapta her gün yeni bir sayfa açacak bilgi ve deneyimlerimizi sürekli olarak güncelleyeceğiz. 

Ülkemizde şubat ayında yaşanan felaket dolayısıyla, kalbimizde derin bir hüzün taşıyoruz. Eğer bu zor zamanlar hiç yaşanmasaydı, bugün burada üç kişi daha fazla olacaktık.  Onları kaybetmek, hepimiz içinde büyük bir boşluk yarattı. Ancak, bugün birlikte olduğumuz için şanslıyız. Burak Dinç DAĞTEKİN abimiz, Batuhan MEŞE ve Batuhan YÜCE kardeşlerimizin hayatının bir parçası olmak ve onlarla paylaştığımız anıları hatırlamak, bu acı süreci biraz daha hafifletmek için bize güç verecektir. Onların bize bıraktığı miras, hayatımızda iz bırakan bir ışık olarak sonsuza dek yanmaya devam edecektir. Onlar Türk denizciliğinin genç fidanlarıydı, ASLA UNUTULMAYACAKLAR.” 

“Hepiniz tıpkı gemiler gibi bir bayraksınız” 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdür Yardımcısı Serhat Aytuğel konuşmasında şunlar belirtti; “Sevgili genç meslektaşlarım, mezunu olmaktan her zaman büyük bir gurur duyduğum okulumuzdan sizler, bugün zorlu bir eğitim sürecini tamamlayarak her biri mesleklerinde parlak gelecekler vaat eden genç denizciler olarak mezun oldunuz. Bu, büyük bir azim, çalışma ve kararlılık gerektiren bir süreçti ve bu süreçte gösterdiğiniz gayreti büyük bir takdirle karşılıyoruz. Hepiniz tıpkı gemiler gibi bir bayraksınız. Bayrağımızı hakkıyla dalgalandırın, asla yere düşürmeyin. Her yaptığınız işte bu güzel ülkemize nasıl faydalı olacağınızı düşünün. Ülkemizin en büyük gücü sizler yani yetişmiş nitelikli insan gücüdür. Biz bu güce inanıyoruz, siz de kendinize daima inanın ve güvenin.” 

WhatsApp Image 2023-06-23 at 13.45.20 (2)

“Sizler aynı zamanda İTÜ’nün “250. Yıl Mezunu” da oldunuz” 

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise, İTÜ Denizcilik Fakültesi mezunlarının yurtta ve dünyanın birçok yerinde ülkemizi gururla temsil ettiklerini ifade ederek bu yıl mezun olan öğrencilerin aynı zamanda İTÜ’nün “250. Yıl Mezunu” olduklarının altını çizdi. İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu sözlerine şöyle devam etti; “Bugün ülkemizde denizcilik eğitimi dediğimizde, akla gelen ilk ve en önemli kurum İTÜ Denizcilik Fakültesi’dir. Özellikle bir konuya vurgu yapmak istiyorum: İTÜ Denizcilik Fakültesi mezunlarımız güçlü bir aidiyet bağına sahipler. İTÜ dediğimizde elbette her zaman güçlü bir aidiyet ve bağdan söz ederiz; ancak Denizcilik Fakültemizde bu bağın daha da güçlü olduğunu söyleyebilirim. Denizcilik mezunlarımız, okullarından mezun olduktan sonra, fakültemize olan düşkünlüklerini ve bağlarını her fırsatta ortaya koyuyorlar. Dünyanın her yanında yaptıkları faydalı çalışmalarla olsun, Türk denizciliğinin şanını yüceltmekle olsun, kurdukları firmalar aracılığıyla İTÜ’de okuyan kardeşlerine tanıdıkları staj ve iş olanaklarıyla olsun, fakültemize yaptıkları bağış ve katkılarla olsun. Her bir mezunumuz, burada aldığı eğitimi ülke ve insanlık için her zaman en iyi şekilde kullanmıştır. Fakültemize katkı yaparak Türk denizciliğinin geleceğine de büyük yatırım yapan tüm mezunlarımıza bu vesileyle bir kez daha teşekkür ediyorum.” 

Tören sponsorları ARKAS Denizcilik ve Nakliyat A.Ş. adına Personel Müdürü Kpt.Ferit GÖKDENİZ’e, Beşiktaş Denizcilik A.Ş. adına Filo Müdürü Kpt. Adil Kamil ÖZKAN’a, Eastern Pacific Shipping adına COO Kpt. Anil SINGH’e, Lucent Maritime Turkey adına Genel Müdür Yardımcısı Gökhan BAĞIŞ’a, İmza Marine Denizcilik A.Ş. adına Genel Koordinatör Kpt. Volkan ÖZAN’a, İnce Denizcilik ve Ticaret A.Ş. adına Teknik Müdür Müh. Ahmet Yaşar CANCA’ya, YASA Holding adına Kuruyük Personel Müdürü Fatih ERTEM’e, YMN Tanker Deniz İşletmeciliği A.Ş. DPA ve HSEQ Müdürü Muhsin DEMİR’e, Zenith Gemi İşletmeciliği A.Ş. adına Personel Müdürü Kpt. Emre BAŞARANER’e, teşekkür plaketleri İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan ARSLAN tarafından takdim edildi.  

Yapılan konuşmaların ardından mezun öğrencilere diplomaları takdim edildi. Mezuniyet sevincini şapkalarını havaya fırlatarak kutlayan yeni mezunlar, fakülte tarafından hazırlanan hatıra panosunun önünde aileleri ve arkadaşlarıyla fotoğraf çektirdiler. 

WhatsApp Image 2023-06-23 at 13.46.16

WhatsApp Image 2023-06-23 at 13.46.16

WhatsApp Image 2023-06-23 at 13.46.16 (2)

WhatsApp Image 2023-06-23 at 13.46.16 (1)

WhatsApp Image 2023-06-23 at 13.46.05

WhatsApp Image 2023-06-23 at 13.45.58

WhatsApp Image 2023-06-23 at 13.45.55

WhatsApp Image 2023-06-23 at 13.45.55 (1)

WhatsApp Image 2023-06-23 at 13.45.53

WhatsApp Image 2023-06-23 at 13.45.38

WhatsApp Image 2023-06-23 at 13.45.23

WhatsApp Image 2023-06-23 at 13.45.22

WhatsApp Image 2023-06-23 at 13.45.22 (1)

WhatsApp Image 2023-06-23 at 13.45.21

WhatsApp Image 2023-06-23 at 13.45.20

WhatsApp Image 2023-06-23 at 13.45.20 (2)

WhatsApp Image 2023-06-23 at 13.45.20 (1)

Editör: Nermin İstikbal