İsrail'den Türkiye'ye 'Alçak' Ağırlama

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Erdoğan'ın Hariri'yla yaptığı basın toplantısındaki sözlerini eleştirdi: Dizginlenemez bir dil sürçmesi. Türkler İsrail devletine ve İsrail Silahlı Kuvvetleri'ne ahlak dersi verecek son ülke

İsrail Yediot Ahranot gazetesinde yer alan bir haber, Türkiye İsrail ilişkilerinde gelinen son durumu ortaya koydu.
Habere göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Kurtlar Vadisi'yle ilgili rahatsızlığını bildirmek üzere çağırdığı Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi Oğuz Çelikkol ile görüşmesinde gazetecilerin ısrarına rağmen tokalaşmadı ve ardından İbranice ‘Onun bizden daha aşığıda oturduğunun görülmesini istedik" ifadesini kullandı.
İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili Ayalon'un bu tavrının utanç verici olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkileri germekten başka bir işe yaramayacağını belirtti. 

Dizginlenemez dil sürçmesi

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Lübnan Cumhurbaşkanı Hariri ile yaptığı basın toplantısında İsrail’e yönelttiği eleştirilere bu ülkeden jet yanıt geldi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “İsrail, Türkiye’ye saygılı davranmaya özen gösteriyor ve iki ülke arasındaki ilişkilerin düzgün bir şekilde sürdürülmesini arzuluyor. Ancak bu konuda karşılıklılık bekliyoruz” denildi. Açıklamada, Erdoğan’ın sözleri “dizginlenemez bir dil sürçmesi” olarak nitelendi.
İsrail Dışişleri’nin jet açıklamasında ayrıca, “İsrail, kendi vatandaşlarını Hamas ve Hizbullah’ın füzelerinden koruma hakkına sahiptir ve Türkler de İsrail devletine ve İsrail Silahlı Kuvvetleri’ne ahlak dersi verecek son ülkedir” denildi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı, dün Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’u Bakanlığa çağırarak, Kurtlar Vadisi dizisindeki bazı sahnelerden dolayı Ankara’yı protesto etti. Jerusalem Post’un haberine göre, daha önce Gazze konulu ‘Ayrılık’ dizisini protesto eden İsrail’in bu defa ‘Kurtlar Vadisi'nin önceki hafta gösterilen bölümü için harekete geçti.
İsrail Dışişleri Bakanı Danny Ayalon, Büyükelçi Çelikkol’a İsrail’in protestosunu iletti.
İsrail’i rahatsız eden bölümde, Mossad bir Türk çoçuğunu kaçırarak İsrail Büyükelçiliği’ne götürüyordu. Dizide, bunun üzerine Büyükelçiliğe düzenlenen baskın sonucunda orada görevli bir diplomat öldürülüyordu.
Öte yandan, Türkiye ile İsrail arasında yeniden tırmanan gerginlik, İsrail gazete ve televizyonlarında birinci haber oldu. Haaretz ve Yediot Ahronot gazeteleri haberi manşetten duyururken, Channel 2 kanalı da birinci haber olarak duyurdu.

Ayalon, Türk elçiden özür dilesin

Türkiye ile İsrail arasında yeniden tırmanan gerginlik İsrail siyasetini de karıştırdı. Kadima Partisi Milletvekili Majalli Whbee, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayalon’un Türk elçi Çelikkol’u Dışişleri’ne çağırarak ağır sözler sarfetmesini gereksiz olarak nitelendirerek, “Diplomat Ayalon, politikacı Ayalon’un yaptıklarını derhal telafi etmeli ve Türk Büyükelçi’den özür dilemelidir. Ayrıca partisinin gündemiyle Dışişleri yetkilisi olarak gündemini birbirine karıştırmayacağına söz vermelidir” dedi.

Erdoğan ne demişti?

Başbakan Erdoğan Hariri’yle birlikte yaptığı basın toplantısında şöyle konuşmuştu: “İsrail'in BM kararlarına göre yaptığı ihlal 100'ün üzerinde. İsrail'in yaptırımlarına sessiz kalacak değiliz. Bu kararlar uygulanmayacaksa neden var. Gerek kara gerek hava sahası ihlali kabul edilir şeyler değildir. Barışı kim ihlal ediyorsa Türkiye olarak biz onun karşısındayız. Barışı kim tehdit ediyorsa onun da karşısındayız. Bölge yeni bir Irak sendromunu kabul edemez. İran ile ilgili konuda ileri sürülen tez, Nükleer silah konusudur. Bizler hiçbir ülkenin nükleer silahlanmaya gitmesini tasvip etmiyoruz. Ama diğer tarafta İsrail'de de nükleer silahlanam var. İsran'i bu yönde uyarı yapanlar İsrail'e aynı uyarıyı yapmıyorlar. Bu bölgede nükleer silah var. İsrail de bunu kabullendi. Nitekim kitle imha silahı olarak fosfor bombalarıyla bunu Gazze'de uyguladılar. Kimse fosfor bombalarının kitle imha silahı olmadığını söyleyemez. Ortadoğ'unun barışı dünyanın barışıdır.
İsrail yönetimi her şeyden önce barıştan yanı mı değil mi? Bakın Gazze yine bombalandı. Ne vardı da bombaladınız. Bölgeden füze atışı falan da yok. ben istediğimi yaparım diyor. Bu tabloyu tasvip etmemiz mümkün değiliz. Kim barışın ve mağdurun yanındayız. Sürecimizi ve siyaset anlayışımızı da bu anlayış üzerine inşa edeceğiz.”

Haarezt'in iddiası

İsrail Dışişleri kaynakları, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın bugünlerde Türkiye ile ilişkileri kasıtlı olarak germeye çalıştığını ileri sürerek, Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’un dün Dışişleri’ne çağrılarak ‘Kurtlar Vadisi’ dizisinden dolayı protesto verilmesinin de bu politikanın bir uzantısı olduğunu iddia etti.
Haaretz gazetesine konuşan ve kimliği gizli tutulan yetkili, Dışişleri Bakanı Lieberman’ın, Savunma Bakanı Ehud Barak’ın bugün başlaması planlanan Türkiye ziyaretini engellemek için kasıtlı olarak ilişkileri gerdiğini söyledi.
İsrail Dışişleri Bakanı’nın, Pazartesi akşamı itibariyle Ankara’da olması ve Salı günü resmi görüşmelere başlaması bekleniyordu. Ancak Haaretz’e göre, Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi Çelikkol’un İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon tarafından davet edilip, Kurtlar Vadisi dizisindeki İsrail aleyhtarı sahnelerden dolayı Türkiye’nin protesto edilmesi ve hemen hemen aynı saatlerde Başbakan Erdoğan’ın İsrail’i bölge barışı açısından tehdit olarak niteleyip Filistinlilere karşı aşırı güç kullanmakla suçlaması ilişkileri yeniden gerdi.
Haaretz’e konuşan Dışişleri kaynaklarına göre, Lieberman, Barak’ın Ankara ziyareti öncesinde sürmekte olan gerginliği yeniden ısıtarak ilişkilerin düzelmesini torpillemeye çalışıyor. Haaretz’e konuşan üst düzey bir İsrail Dışişleri yetkilisi, “Lieberman’ın, Barak’ın ziyareti öncesinde gerginliği tırmandırmak istediğini düşünüyoruz. Son zamanlarda meydana gelen bütün gelişmeler Barak’ın siyasi gündeminin bir parçası” diye konuştu.
Haaretz’e göre İsrailli yetkililer, Lieberman’ın Türkiye ile ilişkileri gererek Ankara’nın İsrail ile Suriye arasında yeniden arabulucu olmasını engellemeyi amaçlıyor.

Editör: TE Bilişim