İspanya gümrük polisi, geçen hafta Kanarya Adaları açıklarında şüphelendiği bir kargo gemisine bindi ve kaldığı yerde 4500 ton kokain ele geçirdi.

Blume  adlı yük gemisi, bir aydan uzun süredir demirli kaldığı Brezilya'nın Santos kentindeki yüksek riskli kaçakçılık limanından ayrıldı.

Gemi, Letonya'ya 7.000 deniz millik bir ticari yolculukta sadece 200 ton kahve taşıyarak ilginç bir şekilde boştu. Kısa süre önce satılmış ve Paris MOU kara listesindeki sondan ikinci kayıt olan Togo'ya geçmişti.

Mülkiyet değişikliğinden bu yana 70 PSC eksikliği biriktirmişti.

Atlantik'i geçerken rotası doğuya, Fas kıyılarına doğru kıvrılarak, ilan ettiği varış noktasına giden rotanın dışına çıktı. Fas açıklarındaki sular, kaçakçılık gemileri arasında gemiden gemiye transferlerle tanınır. 

Gemi İspanyol gümrük yetkililerinin dikkatini çekti. İspanya'nın Sivil Muhafızları, Gümrük Gözetleme Servisi ve Ulusal Polis, gemiyi araştırmak ve kargosunu transfer etmeden önce gemiye binme operasyonu gerçekleştirmek için bir araya geldi.

Gümrük Gözetleme Servisine ait devriye gemisi Fulmar , Blume'u bulup engellemek için gönderildi

Fulmar'ın mürettebatı paslı yük gemisini gördü ve bir biniş ekibi gönderdi. Dalgalı denizlerde ekip yan yana geldi ve Fulmar'ın korkuluğuna bir merdiven bağlayarak kolluk kuvvetlerini hızla güverteye çıkardı. 

Yapılan aramada, geminin ortak alanlarında birikmiş düzinelerce balya kokain bulundu. Blume gözaltına alındı ​​ve arama için Santa Cruz de Tenerife'ye yönlendirildi ve kolluk kuvvetleri geçitten aşağı 3.000 ton kokain taşıdı (daha sonra 4.500 tona yükseltildi). 

Gemiden 13 Pakistan uyruklu ve iki Arnavut da dahil olmak üzere 15 mürettebat gözaltına alındı. 

Editör: Nermin İstikbal