Kimliği belirsiz bir ticaret gemisi, 4 Haziran Pazar günü öğleden sonra Hürmüz Boğazı'ndan geçerken imdat çağrısı yaptı. Çağrıya ABD devriye gemisinin yanıt verdiği belirtildi.

Tanker, İran hızlı saldırı botları tarafından taciz edildiğini bildirdi, ancak görünüşe göre gemiye binmek veya gemiye el koymak için herhangi bir girişimde bulunulmadı. 

Iranian-fast-boats-harassing-merchant-ship-June-2023

İran hızlı tekneleri ticaret gemisine yaklaştı ve yaklaştı (ABD Donanması 5. Filo fotoğrafı)

Bu, uluslararası güçlerin, İran'ın ticari gemiciliğe yönelik saldırgan eylemlerine yanıt olarak bölgedeki devriyeleri artırma niyetlerini açıklamalarının ardından geldi.

ABD Deniz Kuvvetleri ABD 5. Filo Merkez Komutanlığı, ticari geminin yerel saatle 16:56'da bir telsiz imdat çağrısı yaptığını bildirdi. Gemi Hürmüz Boğazı'ndaydı ve silahlı personele sahip üç sürat teknesinin gemiye yaklaştığını ve yakın mesafeden onu takip ettiğini bildirdi. 

Ancak gemi rotasına devam ediyor gibi görünüyor.

ABD Donanması güdümlü füze destroyeri USS McFaul ve Birleşik Krallık Kraliyet Donanması firkateyni HMSLancaster imdat çağrısını aldığını açıkladı.

Yaklaşık bir saat sonra, ABD Donanması  "gerginliğin azaldığını" bildirdi. Tanker, donanmaların İran Devrim Muhafızları Donanması'na ait olduğuna inandıklarını söyledikleri hızlı teknelerin olay yerinden ayrıldığını bildirdi. Ticaret gemisi olaysız bir şekilde Hürmüz Boğazı'ndan geçişine devam etti.

Editör: Nermin İstikbal