İran'ın İslam Devrim Muhafızları Birliği (IRGC), bu sefer normalden daha büyük bir hacme sahip kaçak yakıt taşıyan  tankere el koydu.

Hormozgan eyaleti yargı şefi Mojtaba Qahremani'ye göre, gemi yaklaşık üç milyon galon mazot taşıyordu ki bu rekora yakın bir miktardı.

IRGC bağlantılı Tasnim News kanalına konuşan Qahremani, yabancı bayraklı tankerin kaptanı ve mürettebatının kovuşturmaya tabi tutulduğunu söyledi.

İran, iç pazarı için benzin ve motorin tedarikini büyük ölçüde sübvanse ediyor ve yasadışı aktörler komşu ülkelerde indirimli yakıt satmak ve fiyat farkından yararlanmak istemesi yaygın kaçakçılığa yol açıyor.

Son dört yılda İran riyali değerinin düşüşü, kâr fırsatını genişletti. Akaryakıt kaçakçılığının çoğu, tankerler ve İran'ın kara sınırlarını geçen küçük araçlar aracılığıyla gerçekleştiği, hedef pazarın ise öncelikle Orta Asya'daki komşu ülkeler olduğu bildiriliyor.

En son rekor yakalama olayı 2019 yılında, bir tankerde üç milyon galon ele geçirme şeklinde gerçekleştirilen ve bir kaçakçılık çetesine karışan 21 kişiyi tutukladığı zaman kırıldı.

ABD tarafından finanse edilen Radio Free Europe'un İran pazarına yönelik yayını Radio Farda'ya göre, baskın, İran'dan tipik olarak günlük olarak kaçırılan benzin miktarına eşitti.

 ABD Hazinesi'ne göre, İran enerji ihracatına yönelik ABD yaptırımlarından kaçınmak için gelişmiş bir paravan şirketler ağı ve gemiden gemiye transfer sistemi kullanıyor. 

Editör: Nermin İstikbal