İran'ın İslam Devrim Muhafızları Birliği, ülkenin zengin yakıt sübvansiyon planının kötüye kullanılmasını önlemeyi amaçlayan bir dizi yasağın sonuncusu olarak, yakıt kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla başka bir  gemiye daha el koydu. 

Bushehr Eyaleti baş yargıcı Mehdi Mehrangiz'e göre gemide 10 kişi tutuklandı. Yetkililer, geminin adını, bayrağını, mülkiyetini veya mürettebat uyruğunu açıklamadı.

Akaryakıt kaçakçılığı İran'da çok yaygın, bu, ülke içinde büyük ölçüde sübvansiyonlu yakıt satın almanın ve bunu piyasa fiyatına daha yakın satılabileceği komşu ülkelere kaçırmanın yüksek karlılığından kaynaklanıyor. İran riyalinin son dört yıldaki değerinin düşmesi de kâr fırsatlarını genişletti. 

Akaryakıt kaçakçılığının çoğu, İran'ın kara sınırlarını geçen tanker kamyonları ve küçük araçlarla yapılıyor, ancak denizdeki düzenli yasaklamalar, güçlü bir denizcilik unsuruna da işaret ediyor.

Aralık ayında Devrim Muhafızları, Qeshm açıklarında 90.000 galon mazot taşıyan bir gemiye, 2022 Ekim ayında, rekora yakın bir miktar olan üç milyon galonluk sevkiyatla başka bir gemiye el koymuştu.

Editör: Nermin İstikbal