İran güçleri, 27 Nisan'da Umman Körfezi'nden giden bir tankere bindiği ve tankeri, İran'ın mahkeme kararıyla "el konulduğunu" belirterek, İran karasularına yönlendirdiği bildiriliyor.

Geminin, Bloomberg'e göre Kuveyt'te yüklenen rafine ürünlerin kısmi yükünü taşıyan Chevron'a kiralama kapsamında çalışan bir Suezmax tankeri Advantage Sweet olduğu belirlendi. AIS sinyali, geminin Kuveyt'ten Houston'a gitmek üzere 25 Nisan'da ayrıldığını gösteriyor.

ABD Deniz Kuvvetleri ABD Beşinci Filosu Merkez Komutanlığı daha önce kısa bir bildiri yayınlayarak İran İslam Devrim Muhafızları Donanması'nın (IRGCN) yerel saatle bu öğleden sonra geminin Hürmüz Boğazı'ndan geçtikten sonra kontrolünü ele geçirdiğini belirtmişti. 

Financial Times'ın haberine göre Advantage Tankers, gemilerinin ele geçirildiğini doğruladı, ancak bir çarpışmadan haberleri olmadığını veya geminin neden hedef alındığına dair herhangi bir fikirleri olmadığını söylediler. 

Advantage Sweet mürettebat üyelerinin hepsinin Hint olduğunu belirterek "Değerli mürettebat üyelerimizin güvenliği ve refahı bir numaralı önceliğimizdir" dedi.

Advantage Sweet, İsviçre'nin Advantage Tankerleri için bir Türk şirketi olan Genel Denizcilik Nakliyatı tarafından yönetildiği iddia ediliyor.

Marshall Islands-flagged oil tanker Advantage Sweet at Marmara sea near Istanbul

2012 yılında inşa edilen gemi 159.000 dwt ve Marshall Adaları'nda kayıtlı. IMO veritabanı, nihai sahipleri Shanghai Pudong Kalkınma Bankası'nın bir parçası olan Çinli bir leasing şirketi olarak gösteriyor. 

5. Filo, geminin el koyma sırasında bir imdat çağrısı yaptığını bildirdi. Geminin AIS sinyali, yaklaşık olarak rapor edilen nöbetin olduğu zamandan beri çevrimdışı. Güvenlik firması Neptune P2P Group, geminin son konumunu İran'ın Bandar Jask kentinin yaklaşık 40 deniz mili güneybatısında veriyor. 

İran, bir gecede meydana gelen "bilinmeyen bir geminin Basra Körfezi sularında bir İran gemisiyle çarpışması sonucu iki kişinin hayatını kaybetmesine ve bu geminin diğer birkaç mürettebatının yaralanmasına" atıfta bulunarak eylemlerine gerekçe gösteriyorlar

Advantage Sweet'i, olayı bildirmemekle ve yolculuğuna devam etmekle  suçluyorlar .

Bölgede faaliyet gösteren ABD Donanması, tankerin el konulduğu sırada uluslararası sularda olduğunu iddia ederek Türklerin  işlettiği geminin serbest bırakılmasını talep ediyor.


Devlete ait İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, "Ordu donanmasına ait Binder destroyeri, mahkeme emriyle kaçan gemiye el koydu ve onu İran İslam Cumhuriyeti kıyı sularına yönlendirdi." İRNA).

IMO: 9587192

Name: ADVANTAGE SWEET

Vessel Type - Generic: Tanker

Vessel Type - Detailed: Crude Oil Tanker

Navigational Status: Active

MMSI: 538010184

Call Sign: V7A5725

Flag: Marshall Is [MH]

Gross Tonnage: 81453

Summer DWT: 159058 t

Length Overall x Breadth Extreme: 274.23 x 48.34 m

Year Built: 2012

Home Port: BERGEN

Editör: Nermin İstikbal