İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) Ağustos ayı Meclis Toplantısı, 3 Ağustos 2023 Perşembe günü yapıldı. Toplantıya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu katıldı.

9-4

Meclis Başkanı Başaran Bayrak başkanlığında Oda Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salih Tan da iştirak etti.

1-16

Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran yaptığı konuşmada, ekonomik ve denizcilik sektörüne ilişkin konularda değerlendirmelerde bulundu.

Küresel ekonominin bir resesyona gitmekten ziyade yumuşak iniş sürecinde olduğuna dair beklentilerin korunduğunu belirten Tamer Kıran, jeopolitik gelişmeler ve OPEC ülkelerinin arz yönlü kısıtlamalarının enerji fiyatlarındaki yukarı yönlü riskleri arttırdığına dikkat çekti.

2-15

Bir diğer riskin de gıda fiyatlarında göründüğünü belirten Tamer Kıran, dünyayı yakından ilgilendiren tahıl anlaşmasının Rusya’nın tek taraflı kararıyla Temmuz ayı itibarıyla sona erdiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

“Geldiğimiz nokta itibarıyla henüz somut bir sonuca ulaşılamazken, temel gıdaya makul fiyatla ulaşabilme konusunda umutların yine Türkiye’ye bağlandığını müşahede ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ile yapmaları beklenen görüşmeden olumlu bir sonuca ulaşacaklarına ve soruna çözüm bulacaklarına yönelik önemli bir beklenti oluştu. Temennimiz inşallah beklentiler gerçekleşir ve tahıl koridorunun yeniden devreye girmesiyle özellikle kuraklık nedeni ile kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya kalan Afrika’nın birçok ülkesi için büyük sorun olan temel gıda ürünlerini temin güçlüğü insani bir drama dönüşmez.”

Tamer Kıran, UAB Denizcilik Genel Müdürlüğünün, Karadeniz’de seyir yapacak Türk Bayraklı gemiler için; "ISPS Kod Güvenlik Seviyesinin" en yüksek güvenlik tedbirlerini içeren seviye 3 olarak belirlendiğine ilişkin önemli bir duyuru yaptığını hatırlatarak, bölgedeki gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini bildirdi.

“Türkiye İçin Denizcilik Sektörü Vazgeçilmezdir”

Denizcilik sektörünün, uluslararası ticaretin %85'inden fazlasını ve yılda yaklaşık 12 milyar tonu aşkın kargoyu taşıyarak, küresel tedarik zincirlerinin temelini oluşturduğunu, başta pandemi dönemi olmak üzere, hala devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı ve dünyayı etkileyen önemli krizlerde, denizcilik sektörünün ne kadar hayati bir öneme sahip olduğu çok net bir şekilde görüldüğünü kaydeden Tamer Kıran, bir deniz ülkesi olan Türkiye için denizcilik sektörünün vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

İMEAK DTO’nun 41. Kuruluş Yıldönümü  

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın 26 Ağustos 1982 yılında kurulduğunu, bu yıl kuruluşunun 41. yıldönümünün kutlandığını belirten Tamer Kıran, “Türk denizcilik sektörünün çatı kuruluşu olan İMEAK Deniz Ticaret Odası, bugün 11 bine yakın üyesi, köklü geçmişiyle ülkemiz denizciliğinin en güçlü temsilcisidir. Bugün bayrağımız Dünya denizlerinde dalgalanıyorsa bu başarıda Odamızın yadsınamaz katkıları bulunmaktadır. Deniz Ticaret Odamızı kuran, Türk denizciliğine büyük hizmetleri geçmiş bütün büyüklerimizi, yöneticilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olanlara sağlık ve mutluluklar diliyor, 41 yıl boyunca ilmek ilmek örülen bu başarı öyküsüne emek veren, katkı sağlayan herkese saygı ve şükranlarımı sunuyorum. ” dedi.

Toplantıda, Tamer Kıran ve Başaran Bayrak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadır Uraloğlu’na gemi maketi sundu.

Editör: Nermin İstikbal