Özel sektörün ilk LNG kargosu Aliağa'ya ulaştı

Türkiye'de özel sektörün ilk LNG kargosu, Al Daayen adlı 300 metre uzunluğunda, 150 bin metreküp kapasiteli gemi ile Aliağa'daki EgeGaz LNG Terminali'ne ulaştı.   

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) geçen yıl sonunda sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalat lisansını alarak, kamu kuruluşu BOTAŞ'ın ardından özel sektördeki ilk LNG ithalatçısı haline gelen EgeGaz, ilk LNG ithalatını gerçekleştirdi.

EgeGaz'ın dış pazarlardan doğrudan ithalata başladığı ilk gemi olan Al Daayen'in İzmir'in Aliağa ilçesindeki EgeGaz LNG Terminali'ne gelmesiyle EgeGaz, doğrudan ithalat ile Türkiye'ye LNG getiren ilk özel sektör kuruluşu oldu.

EgeGaz'ın, ithal ettiği LNG'nin ilk müşterisi Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ)oldu. ALOSBİ, 1 Mayıs 2009'dan itibaren Egegaz'dan doğal gaz almaya başlayacak.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve ALOSBİ Başkan Vekili Adnan Saka, EgeGaz ile ALOSBİ arasında yapılan ve 2009 sonuna kadar sürecek anlaşmayla yıl sonuna kadar 70 milyon metreküp doğal gaz alınacağını, 2010'da bu kapasitenin 200 milyon metreküpe çıkarılacağını kaydetti.

Aliağa'da kurulu bulunan Egegaz'ın, kaliteli hizmet sunarken piyasa koşullarına göre hızlı karar alabilen dinamik yapısı ile Türkiye'nin doğal gaz arz güvenliğinde etkin bir görev üstlenmiş olacağını anlatan Saka şunları kaydetti:

''Ülkemizin önceki yıllarda yaşadığı doğal gaz tedarik sorunlarında en büyük güvence EgeGaz olmuştu. EgeGaz yıllık 6 milyar metreküp gazlaştırma kapasitesiyle Türkiye'nin gaz tedarikinde yadsınamaz bir güvencedir. Şimdi bu katkı özel sektör olarak LNG ithalatı yapmasıyla daha da artacak. EgeGaz'ın doğrudan LNG ithal ederek müşterilerine satması piyasada servis kalitesi ve fiyat açısından olumlu sonuçlar doğuracaktır. Küresel krizin etkilerini derinden hisseden reel sektörümüz, doğal gaz arz piyasasındaki serbestleşmenin olumlu sonuçlarını alacaktır.''

EGEGAZ

Çolakoğlu Grubu Şirketi olan EgeGaz, İzmir'in Aliağa ilçesinde 1999 yılında başlayan yatırımı ile döneminin en büyük ikinci LNG terminali olarak kuruldu. Aralık 2006'da devreye alınan tesisin toplam 280 bin metreküp sıvı depolama hacmi bulunuyor. Tesisteki 2 adet 140 bin metreküplük LNG tankı, bölgedeki depremsellik gereği deprem amortisörleri üzerine oturtulmuş, yıllık gazlaştırma kapasitesi ise 6 milyar metreküp. Terminal, dünyanın en büyük LNG gemilerinin yanaşabileceği modern iskeleye sahip.(aa)

Editör: TE Bilişim