Hindistan'ın Avrupa ihracatı için Yunanistan'ın Pire Limanı'nı kullanma olasılığını araştırdığı bildiriliyor. Yerel basında yer alan haberlere göre Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin bu ay sonunda Yunanistan'ı ziyaret etmesi planlanıyor ve gündemin ilk sıralarında Pire limanının kullanımına ilişkin görüşmeler yer alıyor.

Daha önce Hindistan, İran'ın Çabahar Limanı'nı, Hindistan'ın Arap-Akdeniz (Arap-Akdeniz) koridoru altında Avrupa'ya ihracatı için bir geçit olarak kullanmayı planlıyordu. Ancak ticaret yolunun geçeceği yer olan Ermenistan ile Azerbaycan arasında devam eden çekişme, koridorun gelişmesine engel olmaya devam ediyor.

2021'de Hindistan, İsrail, BAE ve ABD'den oluşan I2U2 gruplamasının oluşturulması, Hindistan'ın Akdeniz ülkeleriyle iş birliğini güçlendirdi. I2U2 gruplandırmasının hedeflerinden biri, üye devletler arasında enerji, gıda güvenliği, sağlık, uzay, ulaşım ve su dahil olmak üzere altı sektörde ortak yatırımları teşvik etmek.

I2U2 grubundan yararlanan Hindistan, BAE Limanları veya İsrail'deki Adani'ye ait Hayfa Limanı üzerinden Pire aktarma kompleksi aracılığıyla Avrupa pazarlarına kolayca erişebileceğini umuyor.

Son on yılda, çıkarları Hint Okyanusu'ndan Doğu Akdeniz'e doğru genişleyen Hindistan, Yunanistan ile bağlarını güçlendirdi. 

 Geçen yıl itibariyle, AB ile Hindistan arasındaki ikili ticaret, 130 milyar dolarlık mal ticaretiyle tarihi zirvelerdeydi. Hindistan için bu segmentin büyümesinin, Hindistan'ın Avrupa'ya giden Arap-Akdeniz koridorunu mümkün olan en kısa sürede işler hale getirme taahhüdünün arkasında olduğu düşünülüyor.

“Hindistan ile Yunanistan arasında ortaya çıkan çok modlu ticari koridor, Hint Okyanusu bölgesi, Orta Doğu ve Avrupa arasındaki ticaret kalıplarını kökten yeniden yapılandırabilir.

 Prof. Michael Tanchum, Singapur Ulusal Üniversitesi için yazdığı araştırma makalesinde , Avrasya'nın güney kenarını Hindistan'ın Umman Denizi Kıyısından Yunanistan'ın doğu Akdeniz kıyısına kadar uzanan bir ticari bağlantı yayı oluşturuyor” dedi.

 Tanchum, "Hindistan için bu yeni bağlanabilirlik, Avrasya ekonomik düzenindeki rolünü yeniden şekillendirebilecek, muazzam jeopolitik sonuçlara sahip stratejik bir paradigma değişikliği oluşturuyor" diye ekledi.

Bu arada, Hindistan'ın Pire limanına yönelik satış konuşması başarılı olursa, Çin kontrolündeki bir tesisi kullanmak zorunda kalacak. 

Çinli COSCO Shipping, Pire limanının yüzde 67 hissesiyle çoğunluk hissesine sahip.

Editör: Nermin İstikbal