Pekin yönetimi, Güney Kore ve Japonya'nın Çin'den gelen yolculara uyguladığı COVID-19 tedbirlerine karşılık olarak bu ülke vatandaşlarına vize vermeyi durdurmasının ardından liman vizesi vermeyi ve kısa süreli vizesiz geçiş hakkı tanımayı da durdurdu.

Çin Ulusal Göç İdaresinden yapılan açıklamada, "Çin vatandaşlarına yönelik ayrımcı giriş kısıtlama tedbirlerine yanıt olarak", hava ve gemi taşımacılığı personeline verilen liman vizeleri ile 72 ila 144 saat süreyle tanınan vizesiz geçiş hakkının askıya alındığını bildirildi.

Çin ve Güney Kore dışişleri bakanları görüştü.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Çin'in kararından "üzüntü duyduklarını" belirterek, "Hükümetin karantina tedbirlerini güçlendirme kararı bilimsel ve objektif gerekçelere dayanmaktadır. Çin tarafı ile yakın iletişimi sürdürerek, hükümetimizin pozisyonunu bir kez daha aktaracağız." ifadelerini kullandı.

Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang, dün Güney Koreli mevkidaşı Park Jin ile telefon görüşmesinde Seul'un uyguladığı sınır tedbirlerine dair endişelerini dile getirmiş, hükümetin "objektif ve bilimsel bir tutum izlemesini umduklarını" belirtmişti. Bakan Çin, görüşmede vizelerin askıya alınacağına değinmemişti. Çin'den gelen yolculara tedbir kararı Güney Kore ve Japonya, Çin'in 8 Ocak'tan itibaren sınırlarını açacağını duyurmasının ardından sınır aşırı yayılma endişesiyle Çin'den gelen yolculara tedbir alacağını bildiren ülkeler arasında yer almıştı.

Editör: Nermin İstikbal