Bir konteyner gemisi ile Aframax tankeri 28 Eylül sabahı Malezya ile Endonezya arasındaki yoğun trafikli Malacca Boğazı'nda çarpıştı. 

Malezya Deniz İcra Dairesi (MMEA), her iki gemideki 45 kişilik mürettebatta herhangi bir yaralanma veya petrol sızıntısı olmadığını bildirirken, tankerin kimliği ve mevcut operasyonları hakkında soruların ortaya çıktığını bildirdi.

MMEA'dan Denizcilik Komutanı Mohd Haniff Mohd Yunus, çarpışmanın yerel saatle 04:00'ten kısa bir süre sonra gerçekleştiğini bildiriyor. Yetkili  gemileri, Liberya bayraklı konteyner gemisi GLS Grania ve Panama bayraklı tanker Zephyr I olarak tanımladı . 

Çarpışma, Singapur yakınlarındaki Malezya yarımadasının güney ucunda, Tanjung Laboh'un yaklaşık 12 deniz mili güneybatısında gerçekleşti.

MMEA yaptığı açıklamada, "Batu Pahat deniz bölgesi operasyon merkezi, bir izleme ve yardım görevi yürütmek için Benteng 05 teknesini bölgeye gönderdi. MV GSL Grania'nın kaptanından alınan ön kaza bilgisinde; bu ihlalin MV Zephyr I'in kontrolünü kaybetmesi ve geminin sağ tarafına çarparak hasara yol açmasından kaynaklandığını belirtilmiştir." dedi.

Aframax tankerinin burnu çarpışmada ezildi (MMEA)

MMEA, her iki gemideki hasarı doğrulayarak  iki gemiye de demirleme emri verdi.  Fotoğraflar 814 fit uzunluğundaki konteyner gemisinin kıç tarafında ise büyük bir göçük olduğunu gösteriyor.

105.588 dwt'lik tankerin karışık bitüm yüklü olarak Çin'in Yantai kentine gittiği bildirildi.  Geminin AIS sinyali, varış yeri veya seferi ile ilgili ayrıntılar yok.  

GSL Grania hasarlı ancak denize elverişli durumda ve konteyner kaybı yok Maersk raporları (MMEA)

Konteyner gemisi, Maersk tüzüğü altında faaliyet gösteren ve Global Ship Lease'e ait olan 93.600 dwt GSL Grania'.  Maersk, geminin kazaya karıştığını ve herhangi bir yaralanma veya konteyner kaybı olmadığını doğruladı. 7.455 TEU kapasiteli gemi, ABD'nin Savannah kentinden Malezya'nın Tanjung Pelepas kentine giden güzergâhda çalışıyordu. Maersk, gemi limana vardığında Malezya makamları tarafından  daha fazla inceleme yapılacağını bildirdi.

Malezya Denizcilik Departmanı, her iki geminin durumunu izlediğini ve dümen arızası raporlarını araştırmak ve çatışmanın nedenini belirlemek için bir ekip gönderdiğini bildirdi. Ayrıca bölgeden geçerken daha fazla dikkatli olmaları için bölgedeki tüm gemi trafiğine bir uyarı yayınladı.

Editör: Nermin İstikbal