Eski Lübnan başbakanı Hassan Diab, 2020'de en az 218 kişinin ölümüne neden olan yıkıcı Beyrut limanı patlamalarıyla ilgili olarak olası kastla adam öldürmekle suçlandı.

Patlamaları soruşturan Lübnanlı bir yargıç olan Tarek Bitar, Lübnan Genel Güvenlik şefi Abbas İbrahim'i, devlet güvenlik direktörü Tümgeneral Tony Saliba'yı ve Lübnan eski ordu komutanı Jean Kahwaji'yi de suçladı. 

Bitar, davayı bir yıl aradan sonra bu hafta yeniden açtı.

Patlamayla ilgili birincil araştırmalar, 2014 yılından bu yana limandaki çürüyen bir depoda depolanan 2.750 ton amonyum nitratın, 7.000 kişinin yaralanmasına, 15 milyar dolarlık maddi hasara ve tahminen 300.000 kişinin evsiz kalmasına neden olan patlamalara neden olduğunu ortaya çıkardı. Ölümcül patlamalar o kadar büyüktü ki, yaklaşık 240 km uzaklıktaki Kıbrıs'ta duyuldu. Patlamalar, tarihteki en güçlü tesadüfi yapay nükleer olmayan patlamalar olarak belgelendi.

Bir akademisyen olan Diab, Ocak 2020'de başbakan oldu ve patlamadan bir haftadan kısa bir süre sonra istifa etti. Daha önce kimyasalları ihmal etmekle suçlanmıştı.

Editör: Nermin İstikbal