Avustralya'daki bir Japon pilot projesi başarılı olursa, hidrojen yakında normal petrol tankerlerinde ortam sıcaklığında sevk edilebilir.

Japonya'nın en büyük petrol şirketi Eneos, önümüzdeki ay Brisbane'de, sıvı hidrojen taşıyıcısı olan metilsiklohekzanın (MCH) üretileceği bir tanıtım tesisi açacak.

MCH tipik olarak tanklarda depolanan hidrojenin alınması ve sentezleme ekipmanı kullanılarak organik bir kimyasal bileşik olan toluen ile reaksiyona sokulmasıyla üretilir. 

Eneos, suyu ve tolueni tek adımda MCH'ye dönüştüren bir elektrolizör geliştiriyor. 

Hidrojen, son varış noktasına vardığında MCH'den çıkarılacaktır. 

Eneos, 2026 yılına kadar seri hidrojen üretimine başlamayı planlıyor.

Halihazırda hidrojenin sıvılaştırılmış kalması için eksi 253 santigrat derecede depolanması gerekiyor - bu bugüne kadar yalnızca küçük bir sıvılaştırılmış hidrojen gemisinin - Susio Frontier - operasyonda olduğu nakliye olanakları sınırlı olan pahalı bir süreç.

Bu ayın başlarında Hollandalı petrol ve kimyasal depolama grubu Vopak, Eneos'a benzer şekilde geleneksel sıvı yakıt altyapısını kullanan hidrojen depolama, taşıma ve tedarik için bir ortak girişim şirketi kurmak üzere Hydrogenious LOHC Technologies ile ortaklık kurduğunu duyurmuştu.

Almanya merkezli LOHC Logistix adlı ortak girişim, Hydrogenious'un mevcut tankerlerde ortam basıncı ve sıcaklığında fosil sıvı yakıt gibi işlenebilen termal yağ benzil toluene dayalı sıvı organik hidrojen taşıyıcı (LOHC) teknolojisini kullanacağını açıklamıştı.

Editör: Nermin İstikbal