Denizlerde çevre kirliliği, ilkim değişikliği ve aşırı av baskısı ve bilinçsiz avcılık sebebiyle günden günde azalan balık popülasyonu tehlikesine karşı tedbir ve çözümler üzerinde çalışılıyor.

Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Işık tarafından yapılan açıklamada, hamsi balığının sularımızda görülmeye başlandığını, ancak henüz ince olması sebebiyle avcılığının belli limitlerde yapılması gerektiğini, bu sebeple tüm üye birliklerine avcılık kısıtlaması getirdiklerini ifade etti.

TEKNE BAŞINA GÜNLÜK 500 KASA BALIK AVCILIK SINIRLAMASI

Açıklamada Sürdürülebilir balıkçılığa verdikleri öneme değinen Nihat Işık, “Marmara Denizi’nde yoğun miktarda bulunan hamsi balığının aşırı tutulmaması ve balık stoklarına zarar verilmemesi açısından DEM-BİR olarak aldıkları karar neticesinde tekne başına günlük 500 kasa balık avlanması kararı alınmıştır. 2 gün boyunca yaptığımız kontrollerde Endüstriyel Balıkçılık yapan üyelerimizin bu karara hassasiyetle ve önemle uyduklarını gözlemliyoruz” dedi.

Etkin Otokontrol mekanizması 

Kendilerine avcılık sınırlaması getiriyorlar Sözlerine “Sularımızda balık varsa balıkçı var” diyerek devam eden DEM-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Işık, balık avcılığında kota ve sınırlandırma uygulaması için sadece devletten beklenti içinde bulunmanın doğru olmadığını, balığı herkesten çok balıkçının koruması gerektiğini ve bu amaçla otokontrol mekanizması oluşturarak kendilerine avcılık sınırlaması getirdiklerini ve uyguladıklarını belirtti. Nihat Işık “Stokların korunması ve gelecek kuşakların da balığı tanıması için devlet, özel sektör, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarımızın da dahil olmak üzere hepimize önemli görevler düşmektedir. Bizler Endüstriyel Balıkçılar olarak bu konuda yapılması gereken her ne varsa yapmaya hazırız” dedi. 

Kaynak:Balık Haber
 

Editör: Nermin İstikbal