Hollanda açıklarında yaklaşık 3 bin araç taşıyan Fremantle Highway isimli geminin alev alması, otomotiv sektöründe yeni bir tartışma yarattı.

Gemideki yangının çıkış sebebi olarak, kargo bölümündeki elektrikli araçlardan birinin bataryasının alev almasından kuşkulanılması, elektrikli araç taşıyan gemilerin güvenliğini gündeme getirdi. Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Uluslararası Denizcilik Örgütü, elektrikli araç taşıyan gemilere yönelik yeni güvenlik kuralları getireceğini bildirdi.

3610204_854f641a2137994e4f95816c8435bf87

Geçtiğimiz yıl da, Felicity Ace isimli bir kargo gemisi, gemide yüklü elektrikli araçlardan birinin bataryasının alev alması sonucu Portekiz açıklarında günlerce yanmış ve 4 bin lüks otomobil ile birlikte sulara gömülmüştü

Uzunca bir zamandır lojistik krizi ile boğuşan otomotiv sektöründe yine bir gemi yangını vakası yaşanıyor. 199 metre uzunluğunda ve Panama bandıralı Fremantle Highway isimli kargo gemisi, Almanya'dan Mısır'a yaptığı sefer sırasında, Hollanda açıklarında alev aldı.

640x360

ELEKTRİKLİ ARAÇLARDAN KUŞKULANIYOR

Gemiden yangının çıkış sebebi henüz bulunamazken, Hollanda sahil güvenlik ekipleri, yangının çıkış sebebinin gemiden elektrikli araçlardan kaynaklanabileceğini belirtiyor. Yapılan açıklamaya göre, gemideki toplam 2 bin 857 aracın 25'i tamamen elektrikliydi.

Son dönemde denizlerde otomobil taşıyan gemilerde ardı ardına çıkan yangınların ardından hareket geçen Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün, elektrikli araç taşıyan gemilere yönelik yeni güvenlik kuralları getireceği belirtiliyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Alman Sigorta Birliği temsilcisi Uwe-Peter Schieder, "Elektrikli otomobillerde yangın çıkma ihtimali, içten yanmalı motora sahip araçlar ile benzer. Fakat, elektrikli araçlardaki bataryalar aşırı ısındığında ve sözde 'termal kaçak' meydana geldiğinde durum tehlikeli bir hal alabilir. Bataryadaki kimyasal reaksiyon, bataryayı şişiren gazlar üretir" dedi.

Editör: Nermin İstikbal