Dünyanın ilk tamamen elektrikle çalışan yakıt ikmal tankeri, birkaç hafta süren test ve denemelerin ardından Japonya'da hizmete girdi.

Operasyonlarını karbonsuz tamamlıyor

492 tonluk geminin tamamen büyük kapasiteli lityum iyon pillerden enerji aldığı ve operasyonlarını karbonsuz tamamladığı belirtiliyor. Asahi Tankers tarafından işletilen Asahi isimli gemi ticari faaliyetlerinin yanısıra elektrik enerjisi ile çalışan gemilerin geliştirilmesine katkıda bulunmak üzere gözlemlenecek.

30 Mart'ta Asahi Tankers'a teslim edilmişti

Bunker (yakıt ikmal) gemisinin tasarımının, sıfır emisyonlu gemiler geliştirme çabalarının bir parçası olarak Japonya merkezli e5 Laboratuvarı ile işbirliği içinde geliştirildiği biliniyor. Aralık 2021'de Japon gemi inşa şirketi Koa Sangyo tarafından denize indirilen gemi 30 Mart'ta Asahi Tankers'a teslim edilmişti.

61 metre uzunluk, 1.277 m3 yakıt taşıma kapasitesi

61 metre uzunluğa, 11 metre genişliğe ve 1.277 m3 yakıt taşıma kapasitesine sahip tanker Tokyo Körfezi'nde faaliyet gösterecek. 

10 deniz mili seyir hızı, 100 mil menzil

Asahi isimli tamamnen elektrikle çalışan yakıt ikmal gemisinin ilk ikmalini 26 Nisan'da Mitsui O.S.K.'ya ait Victorious Ace isimli Ro-Ro gemisine yaptığı bildirildi. 

Geminin itiş gücü için gereken enerji, Corvus Energy tarafından geliştirilen ve Kawasaki tarafından inşa edilen tahrik sistemi ile geliştirilen bir lityum iyon pilde depolanıyor. Bataryanın, navigasyon, yanaşma ve kargo elleçleme için gereken tüm gücü sağlayan 3.480 kWh kapasiteye sahip olduğunu detaylar arasında. İki adet 300kw azimut itici tarafından tahrik edilen gemi, ayrı olarak iki adet 68kw yan iticiye sahip. Tanker, yaklaşık 10 deniz mili seyir hızına ve yaklaşık 100 mil menzile sahip. Pilleri tamamen şarj etmenin is yaklaşık 10 saat sürdüğü bildiriliyor.

Editör: TE Bilişim