Gemi izleme verilerine göre, Ukrayna'nın Tuna Nehri tahıl limanlarındaki trafik, Rusya'nın silolara ve tahıl kreynlerine yaptığı son saldırılardan sonra yavaşlamış görünüyor. 

Rusya Ukrayna savaşı, Ukrayna'nın Odesa çevresindeki Karadeniz tahıl limanlarını çoktan kapattı ve Tuna Nehri'nin Reni ve Izmail'deki terminallerini deniz yoluyla ihracat için tek seçenek haline getirdi. 

Ukrayna hükümeti ve uluslararası ortaklarına göre, bu ikincil limanlar Ukrayna'nın tüm hacimli tarımsal ihracatını karşılamak için çok küçük, ancak bir miktar destek sağlıyor.

Bununla birlikte, geçen hafta Reni ve Izmail'e Rus insansız hava aracı saldırılarının ardından Tuna Nehri kıyısındaki hareketlilik söz konusu oldu. BM Ukrayna İnsani Yardım Koordinatörü Denise Brown'a göre, Izmail'deki silolarda meydana gelen hasar 66 milyon insanı bir günde beslemeye yetecek kadar tahılı yok etti ve yüklemeyi de yavaşlatmış görünüyor.

Pole Star tarafından sağlanan verilere göre, 20'den fazla yük gemisi ve dökme yük gemisi şu anda İzmail'in aşağı akışında Tuna nehrinde demirlemiş durumda ve yüklenmeyi veya yola çıkmayı bekliyor.  Kıyıda, giden tahıl yüklü yüzlerce kamyonun İzmail'in dışında yığıldığı bildirildi. Radio France'a konuşan bir kamyoncu, "Teknelerin gelmesini bekliyoruz. Bugün müdürümüzü arayıp ne zaman olduğunu sorduk. 'Bilmiyorum' dedi" dedi. 

Yaşanan kesinti sigorta sektörünü de etkiledi. Önceki raporlar, en az iki Batılı sigortacının Tuna Nehri güzergahı için savaş riski teminatını sınırladığını gösteriyor ve potansiyel tehlikeler göz önüne alındığında, kaç armatörün bu limanlara hizmet vermeye devam etmekle ilgileneceğine dair sorular var. 

Reni ve Izmail, hasar nedeniyle veya yabancı bayraklı nakliye konusundaki isteksizlik nedeniyle faaliyetlerini durdurursa, Ukraynalı çiftçilerin çok az seçeneği olacak. Polonya, Romanya ve Macaristan, kendi tarım sektörlerini aşırı düşük maliyetli Ukrayna tahılından korumak için karadan buğday ithalatını kabul etmeyi bıraktı. Çiftçi Fedir Kabak Salı günü Radio France'a verdiği demeçte, Ukrayna'nın tarımsal ihracat şirketleri daha küçük buğday üreticilerinden alım yapmayı durdurdu, çünkü ürünü pazara sürmek için güvenilir bir yolları yok.

Editör: Nermin İstikbal