Bir STK, Akdeniz'de göçmen kurtarma çalışmaları yürütmek için eski bir tedarik gemisini hizmete sokmaya karar verdi. İtalya merkezli Acil Durum STK'sı, gemisine Life Support adını verdiğini ve ilk görevi için Orta Akdeniz'e gönderdiğini duyurdu.

Haber, İtalya'da Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki yeni hükümetin, İtalyan limanlarına erişimlerini sınırlayarak STK kurtarma gemilerinin operasyonlarını kısıtlamaya çalıştığı bir zamanda geldi. Gruplar, Avrupa Birliği, İspanya, Fransa ve Malta'yı ortak bir çabanın gerekli olduğu bir zamanda düzensiz politikalara sahip olmakla ve faaliyetlerini sık sık engellemekle suçladılar. 

Libya gemileri de defalarca STK gemilerini taciz etti.

STK'lar, 2022'de bugüne kadar 1.300'den fazla insanın Afrika'dan geçmeye çalışırken öldüğünü veya kaybolduğunu bildirdi. Ölümlerin yüzde 90'ından fazlasının boğulma nedeniyle olduğu belirtiyor. Ayrıca, yalnızca bu yıl 21.000'den fazla kişinin yakalanıp Libya'ya geri gönderildiği de iddia ediliyor.

Dönüşüm bir İtalyan tersanesinde gerçekleştirildi.

Life Support olarak yeniden adlandırılan gemi, ilk görevi için 13 Aralık'ta yola çıkmadan önce İtalya'nın Cenova kentindeki San Giorgio tersanesinde bir OSV'den bir göçmen kurtarma gemisine dönüştürüldü. AIS sinyali, şu anda Orta Akdeniz'de "emir beklediğini" gösteriyor. 

Editör: Nermin İstikbal