Devlet Adına Özür Diliyorum

Eskİ DSP milletvekili Prof. Dr. Cengiz Güleç’in başkanlığında kurulan Alevi Enstitüsü dün düzenlenen törenle açıldı. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Günay ile Almanya Büyükelçisi Eckart Cuntz, Vatikan Büyükelçisi Antonio Lucibello ile Rusya, Mısır, İsveç ve Kanada büyükelçilik temsilcileri, CHP MYK üyesi Ali Kılıç, DTP Tunceli milletvekili Şerafettin Halis ile Sivas katliamı mağdurlarının aileleri katıldı. Açılışa davetli olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Deniz Baykal, DSP lideri Zeki Sezer katılmadı. Günay, konuşmasında, şöyle dedi: “1978’de Maraş’ta, 1980’de Çorum’da, 1993’de Sivas’ta toplumun bir kesimini isyan ettirecek provokasyonlar yaşandı. Ama Aleviler bu topraklara, Türkiye Cumhuriyeti değerlerine ne kadar bağlı olduklarını bu provokasyonlara gelmeyerek gösterdi. Geçmişte bütün yaşananlardan, devletin bir görevlisi olarak özür diliyorum. Özgür inancın ya da inanmama hakkını bu topraklarda yaşanılır kılmaya çalışacağız.”

Günay sözlerini bitirdikten sonra kızları Asuman ve Yasemin’i Sivas katliamında kaybeden anne Yeter Sivri ile yakınları Bakan Günay’ı protesto etti.

Madımak protestosu

Bakan Günay, “Madımak ne zaman müze olacak. 15 yıl oldu yeter artık” diye bağıran katliam mağdurlarına yanıt olarak, “Konuşmam uzamasın diye bu konuya değinmedim. Temmuz ayından önce bu sorunun halledileceğini söylemiştim, şimdi de onu söylüyorum” dedi. Korumalarına protestoculara müdahale etmemelerini isteyen ve bir ara kürsüde katliam mağdurunun konuşmasını alkışlayan Günay kürsüden indikten sonra da anne Sivri’nin yanına giderek sarıldı.

Editör: TE Bilişim