Bu yılki Denizcilik CEO'su Forumu, dün Singapur'da Inmarsat'ın sponsorluğunda delegelere siber güvenlik için hazırlanmaları gereken her şey hakkında bir saatlik bir çalıştayla başladı.

Singapur Denizcilik Haftası sırasında Fullerton Hotel'de düzenlenen özel bir armatör konferansında, şirketini siber saldırılardan korumak için her şirketin şu anda yerinde olması gereken birkaç önemli şey listelendi.

İnsan faktörünü tartışan Thome Group'un BT başkan yardımcısı Say Toon Foo, davetsiz misafirler için çoğunlukla insanların ana giriş noktası olduğunu söyledi. "İnsanlar bir şeyi gözden kaçırır" diyerek, bu tür tehlikelerden kaçınmak için "eğitimin çok önemli olduğunu" sözlerine ekledi.

Inmarsat'ta satıştan sorumlu başkan yardımcısı Gert-Jan Panken, endüstrinin, artan bağlantıyla birlikte artan riskleri de beraberinde getirdiğini kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Panken, "Risk var, tehdit var ve saldırıların gerçekleştiğine dair örnekler de var, bu yüzden bunu göz ardı edemeyiz ve buna göre hareket etmemiz gerekiyor" dedi.

Norveçli bir yazılım sağlayıcısı olan Dualog'un CEO'su Morten Lind-Olsen, "Gemi bir ofis değil ve siber güvenliğin denizcilik yaklaşımına ihtiyacı var" dedi. Gemi siber güvenliğinin olgunluğu hakkında yorum yapan Lind-Olsen, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün belirleme, koruma, tespit, müdahale ve kurtarma için 2021'den itibaren düzenlemeleri ile  işlevsel unsurlarına işaret etti ve "Eminim, çoğu şirket bu konuda çok erken bir aşamadadır," dedi.

Yeni danışmanlık şirketi Novamaxis'in kurucusu Peter Schellenberger, izleyicilerden, gemilerde siber güvenlik konusuna girerken düzenli olarak ortaya çıkardığı "şok edici deneyimi" anlattı. 

“Gemi güvenliğine bakan insanlar arasında büyük bir yanlış anlama var. Noktadan noktaya olduğunu düşünüyorlar, ancak riskin yüzde 80'i, özellikle mürettebat kaynaklı, bundan önce ve sonra" dedi ve acilen düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.

“Herkes, özellikle bilgisayarları ve fidye yazılımlarını kilitleme söz konusu olduğunda ortalama hasarın yaklaşık 3 milyon dolar olduğunu bilse de, insanlar hala bunun onları etkilemeyeceğini düşünüyor ve ödemek istememeleri kesinlikle şaşırtıcı. Sigorta primi gibi gemi başına aylık bir miktar,” diyen Schellenberger, delegeleri uyardı: “Endüstrinin güvenli olması gerekiyorsa, eninde sonunda daha fazla düzenlemeye ihtiyacımız olacak.”

Panken, "Denizcilikte herhangi bir şey yapmak istiyorsanız, ya düzenlenmesi gerekiyor ya da maliyet üzerinde gerçekten net bir faydası olması gerekiyor, çünkü insanlar başka türlü davranmıyor gibi görünüyor," dedi ve ekledi: "Aslında öyle değil. Bu sorunlara yaklaşmanın yolu, çünkü burada biraz tasarruf edip sonra orada milyonlar ödemek akıllıca bir yatırım değil.

Ayrıca salondan konuşan Ocean Technologies Group'un gelir sorumlusu Johann Gustafsson, siber güvenliğe yapılan yatırımlardan ve P&I kulüplerinin primlerinin düşürülmesinden bahsetti. , sigorta şirketlerinin deniz taşımacılığının siber güvenlik hamlesini yürüttüğünü ve "yasaların önündeyseniz" indirim yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Thome's Foo, gelecekte siber güvenliğin daha karmaşık olacağı ve potansiyel olarak yapay zeka ve otomasyona odaklanan daha yetenekli insanlara ihtiyaç duyulacağı sonucuna vardı.

Denizcilik Forumunun raporları daha sonra yayınlanavak. Serideki bir sonraki etkinlik Ekim ayında Monaco Yacht Club'da gerçekleşecek. 

Editör: Nermin İstikbal