Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'nun (ITF) yardımıyla dört denizci, aylarca ücretsiz olarak ve artan yaşam tehlikesinin ardından Senegal'in Dakar limanı açıklarında bir yük gemisine el koydu.

MV Onda'nın  (IMO 8912467) dört mürettebatı, gemilerinin makinesini tamir ettirmek için mücadele ediyorlardı. Liman yetkilileri, yardım taleplerini bir yılı aşkın süredir görmezden geliyor.

Dört mürettebat adına hareket eden ITF, geminin yoğun bir nakliye şeridinin yakınında devam eden konumu mürettebatı ve diğerlerini geceleri çarpışmaya karşı savunmasız bıraktığı ve geminin uyarı ışıklarını çalıştıracak makinesi olmadığı gibi nedenlerle, gemiye yasal olarak el konulması için Senegal mahkemesine başvurdu. .

Gemi sahipleri, kuşatma altındaki mürettebata ödenmesi gereken 84.000 USD'den fazlasını ödeyene kadar gemiye el konulmuştur. Gemiye el konulması, borçlar ödeninceye kadar geminin sahibi tarafından kullanılamayacağı anlamına gelir.

ITF, denizcilerin açlıktan ölmemesini sağlamak için birkaç kez devreye girdi.

ITF, Kamerunlu Nguetsop Pierre Robinson'ın mürettebata kendisini geminin yeni sahibi olarak tanıttığını doğruladı.

ITF'nin açıkladığına göre;

Robinson, gelecekte bir noktada ödeneceklerine dair boş sözler karşılığında gemiyi tekrar faaliyete geçirmeleri için mürettebatı kandırmaya çalıştı. 

Mürettebata, bu tür bir anlaşmayı kabul etmeleri halinde sahip olduklarını geri alma şanslarının çok düşük olduğu söylendi.

Ocak ayının sonlarında, gemi sahibinin avukatları,  Onda'yı  harekete geçirmek için tekliflerini yükselterek yeni bir yaklaşım sergilediler. Gemiyi hareket ettirmek için geminin Kaptanıyla bir anlaşma yapmaya çalışırken, ona  33.000 ABD Doları teklif ettiler. Bu tutar Kaptanın alacaklı olduğu 55.000 dolarlık maaşın çok altında. 

ITF, kaptan adına bu teklifi reddetti.

Senegal uluslararası hukuku ihlal ediyor

Ancak Dakar'daki yetkililer, limanın çok meşgul olduğunu iddia ederek geminin limana girmesine izin vermedi. Yetkililer, ITF'in denizciler adına araya girme taleplerini ısrarla görmezden geldiler. 

Geçen haftalarda gemiyi ziyaret eden France 5 TV İstasyonu'ndan Fransız gazeteci Hugo Clement'in video görüntüleri, geminin tehlikeli kontrol sistemleri ve kullanılamaz durumdaki cankurtaran botları ile güvensiz bir onarım durumunda olduğunu gösteriyor. 

ITF Teftiş Kurulu Koordinatörü Steve Trowsdale, "  Onda  , sahipleri ve yetkililer tarafından kaderine terk edilmiş bir hayalet gemi olarak tanımlandı" dedi. 

ITF'ten Trowsdale; “ITF gemiye el koydu ve gemi sahiplerinden, ITF'in yaptığı masraflar ve denizcileri evlerine götürme masrafları ile birlikte mürettebata borçlarını ödemelerini talep ediyor.  yanıt vermezlerse, bir sonraki aşama, bu parayı telafi etmek için geminin açık artırmaya çıkarılması için mahkemeye geri dönmek olacak.

Sahiplerine ihbarda bulunuldu. Bu denizciler yeterince uzun süre acı çektiler. Derhal cevap vermezlerse o adımı atmakta tereddüt etmeyeceğim” dedi.

Editör: Nermin İstikbal