Mediterranean Shipping Company (MSC), AP Moller – Maersk, Oldendorff Carriers, Trafigura ve Vitol dahil olmak üzere ağır sıklet armatörler ve gemi kiralayıcıları, BIMCO'nun gemi kiralayıcılarını kiraladıkları gemilerin CII performansından sözleşmeye bağlı olarak sorumlu tutan Karbon Yoğunluk Göstergesi (CII) operasyonlar maddesini şiddetle eleştirdiler.

1 Ocak'ta yürürlüğe girecek olan uluslararası deniz taşımacılığının karbon yoğunluğuna ilişkin yeni düzenlemeler gemilerin gelecekteki operasyonlarını önemli ölçüde etkilemesi bekleniyor. 

Kiracılar, BIMCO CII maddesi kapsamında; İlgili takvim yılının veya daha erken ise yeniden teslimatın tamamlanmasına kadar geminin MARPOL CII hesaplamasına göre kararlaştırılan gCO₂/dwt.nmile'ye ulaşmasını sağlama yükümlülüğünü üstlenirler. 

23 imza sahibinden oluşan bir grup, Kopenhag merkezli denizcilik endüstrisi organizasyonuna yazdıkları açık bir mektupta, CII gerekliliklerini orantısız bir şekilde kiracılara kaydırmanın, her bir gemi için iyi bir sonuç elde edilemeyeceğini ve gemi sahiplerinin adil davranmaları için önemli teşviki ortadan kaldırdığını söyledi. 

“Kiracı istihdam emirlerinin CII derecelendirmesinden yalnızca kısmen sorumlu olduğu durumlarda, bu grup, düzenlemelere uyum için toptan sorumluluk almayı kabul etmez. Bu, tartışmalardaki en büyük anlaşmazlık noktalarından biri oldu,” diyen imzacılar mektupta, “karbondan arındırma yolculuğunun sorumluluğunu mal sahipleri ve kiracılar arasında adil bir şekilde paylaşan” alternatif CII hükümleri geliştirmek için çalışacaklarını da sözlerine eklediler.

Diğer imza sahipleri: CMA CGM, Hapag-Lloyd, Norden, Wallenius Wilhelmsen, Stena Bulk, COFCO, Clearlake Shipping, Bunge, ADMIntermare, Mercuria Shipping, Panagaea Logistics, Nordic Bulk Carriers, Americas Bulk Transport, Phoenix Bulk Carriers, Engelhart, Unifeeder, Louis Dreyfus ve Amaggi.

Editör: Nermin İstikbal