Joe Biden liderliğindeki küresel iklim zirvesinin ardından ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, Amerika'nın Danimarka ile uluslararası deniz taşımacılığını karbonsuzlaştırmak için teknolojiler geliştirmek üzere çalışma planlarını açıkladı.

Geçen haftanın başlarında ABD'nin İklim Özel Elçisi John Kerry, ABD'nin denizcilik ve çevre konusundaki tutumunu değiştirdiğini ve denizcilik endüstrisinin 2050 yılına kadar sıfır emisyona ulaşmasını sağlamak üzere Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ile birlikte çalışacağını söyledi.

''Eğer sorulsa cevabım ''hiçbir şey'' olurdu!''

Danimarka armatörler derneği Danish Shipping'in CEO'su Anne Steffenson, cuma günü ABD'nin yenilenen yeşil deniz taşıamcılığı duruşuna ilişkin yaptığı açıklmada LinkedIn aracılığıyla; ''Eğer birkaç yıl önce biri bana ABD'nin deniz taşımacılığı konusunda CO2 emisyonlarını azaltmak için ne yaptığını sorsa kısaca cevabım ''hiçbir şey'' olurdu.'' ifadelerini kullandı.

Steffenson şöye devam etti; ''Birkaç yıldır, ABD'li müzakereciler IMO'da küresel deniz taşımacılığının CO2 emisyonlarının alzaltılması konusundaki müzakerelerde bekle ve gör politikası izlediler. Ancak bu hafta çok net ve çok yeşil bir ışık yakıldı. Biden’in iklim Özel Elçisi John Kerry, ABD’nin 2050’ye kadar küresel deniz taşımacılığının karbon nötr olması için çalışacağını ilan etti. Bu, yeşil bir yol izleyen bir deniz ulusu olan Danimarka için çok büyük bir haber."

Eski bir büyükelçi olan Steffenson ayrıca, Danimarka ve ABD'nin birlikte küresel iklim düzenlemelerini hayata geçirme çalışmalarını hızlandırmak için IMO'da liderlik edebileceğini belirtti.

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm de Cuma günü, enerji departmanının gelecek haftalarda yeni nesil temiz enerji teknolojilerinin maliyetini düşürmek için yeni hedefler koyacağını duyurdu. Granholm; "Bu girişimler ABD'yi ve dünyayı emisyonları düşürme ve yeni teknolojiler geliştirme konusunda ileriye taşıyacak." dedi.

Editör: TE Bilişim