Denetimler hızlandı, tahıl gemisi sıkışıklığı azaldı

Aralarında Ukrayna'dan tahıl taşıyan ve teftiş bekleyen gemilerin de 14 Ekim 2022'de İstanbul, Türkiye'de İstanbul kıyı şeridinde demirlediği görülüyor.

Ukrayna'nın üç önemli limandan güvenli bir şekilde tahıl sevk etmesinin yolunu açan Karadeniz Tahıl Girişimi şartlarına göre, gemilerin Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler'den bir ekip tarafından denetlenmesi gerekiyor. Bazı gemilerin günlerce teftiş ekipleri için İstanbul kıyılarında demir atmasını beklediği bir nakliye trafiği sıkışıklığı. Ortak Koordinasyon Merkezi (JCC), süreci hızlandırmak ve birikmiş iş yükünü temizlemek için denetim ekiplerinin sayısını artırdı.

 Hafta sonu boyunca teftişlerin hızlanmasıyla Ukrayna mahsullerini sevk eden gemilerin tıkanıklıkları hafifledi, ancak hububat ihracat anlaşmasının bitmesine bir aydan biraz fazla bir süre kaldığı için iş yükü hala yüksek.

ukraniangr

Anlaşma kapsamında giden gemilerin İstanbul'da denetlenmesi gerekiyor ve Cuma'dan Pazar'a kadar her gün en az 12 gemi kontrol edildi. Bu, haftanın başında günde yediden dokuza çıktı. Birleşmiş Milletler Karadeniz Tahıl Girişimi koordinatörü Amir Abdulla, teftiş ekiplerinin sayısının Cuma günü beşe çıktığını söyledi.

Nakliyeciler, uzatma müzakereleri devam ederken mevcut anlaşmanın süresi dolmadan önce Karadeniz koridoru üzerinden mümkün olduğunca ihracat yapmak için acele ediyor. Ortak Koordinasyon Merkezi'nden bir sözcü, kontrolleri bekleyen gelen ve giden gemilerin yığılmasının Cuma günü 156'dan Salı günü 131'e düştüğünü söyledi.
Ukrayna ve Rusya, anlaşmayı mevcut 19 Kasım tarihine kadar uzatmak için müzakerelerin bir parçası olarak anlaşmada değişiklik arıyorlar ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözcüsü Moskova'nın anlaşmanın devam etmesi için güvenceye ihtiyacı olduğunu söyledi. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları artarken, BM Pazartesi günü anlaşmayı yenileme müzakerelerinin yapıcı olduğunu söyledi.

Karadeniz tahıl girişimi için Ortak Koordinasyon Merkezi'ne göre, 16 Ekim itibarıyla anlaşma kapsamında yaklaşık 7,7 milyon ton tahıl ve diğer gıda ürünleri ihraç edildi.

Editör: Fulya Tekin