Komisyoncular ve mal sahipleri, enerji verimliliği düzenlemesinin S&P piyasası üzerindeki etkisini, özellikle de 1 Ocak'ta tanıtılan Karbon Yoğunluğu Göstergesinin (CII) E bandında faaliyet gösteren gemilerde gözlemliyor.

 "Çevrimiçi fiyatlandırma portalı VesselsValue, yeni bir raporda şu anda kendini öncelikle gemilerin likiditesinde gösteriyor," ifadesiyle CII, satış ve satın alma pazarında giderek daha etkili hale geliyor.

E bandı gemileri ile diğer yüksek derecelendirmeler arasındaki likidite açığı önemli ölçüde genişledi.

CII, 5.000 gt'nin üzerindeki bir geminin malları veya yolcuları ne kadar verimli bir şekilde taşıdığını ölçer, burada kargo taşıma kapasitesi ve deniz mili başına salınan CO2 gramı cinsinden verilir; bu, gemi sahiplerinin gemi hızlarını değiştirerek etkileyebileceği bir şeydir.

2023 verilerine dayalı CII'nin ilk raporlaması en geç 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak. A'dan E'ye kadar derecelendirilecek olan gemilerden, arka arkaya üç yıl boyunca D veya E olarak derecelendirilenler bir düzeltme planı geliştirmesi gerekecek.

VesselsValue tarafından yapılan analize göre, sektörler genelinde ortalama olarak, A bandındaki gemilerin C bandında çalışması için gerekli olan %9'luk hız artışı, gemi değerinde %7'lik bir artışa neden olacaktır. E bandı gemileri C bandında çalışacakken, ortalama %12'lik hız düşüşü %12'lik bir indirimle sonuçlanacaktır. (aşağıdaki tabloya bakınız).

Editör: Nermin İstikbal