Clarksons Research'e göre konteyner gemisi ve dökme yük gemisi sektörlerindeki gemiler bu yıl rekor düşük hızlarda seyir yaptı.

Ocak ve Ağustos ayları arasındaki ortalama konteyner gemisi hızları, 2022 ortalamasına göre %3 düşüş göstererek Şubat ayında 13,7 knot ile rekor düşük bir seviyeye ulaştı. Üçüncü çeyrekte ise 13,9 knot'a kadar yükselmesine rağmen, bu yıl öncesinde kaydedilen en düşük seviyenin altında kaldı.

Bu arada BIMCO istatistikleri, 2022'ye göre daha düşük trafik yoğunluğu nedeniyle konteyner gemisi arzının 2023'te filo olarak %6 daha hızlı büyüyeceğini gösteriyor.

BIMCO'ya göre, 2023 yılından bu yana konteyner gemileri 2022'ye göre ortalama %3,5 daha yavaş yelken açtı. 3. 2023 ve 2024'te filoya göre %5 daha yavaş büyüyeceği tahmin ediliyor.

Ship-speeds

Toplu yük hızlarına dönecek olursak, Clarksons Research, bu hızların Ocak-Ağustos aylarında %2 düştüğünü ve Temmuz ve Ağustos aylarında 10,9 knot gibi yeni bir düşük seviyeye ulaştığını belirtiyor.

BIMCO analizi, daha düşük navlun oranları ve iklim düzenlemelerinin, kuru yük sefer hızlarının 2022'den 2024'e kadar %2-3 düşmesine neden olmasının beklendiğini öne sürüyor.

Kalkınma Yolu ile nakliye süreci 25 güne düşecek Kalkınma Yolu ile nakliye süreci 25 güne düşecek

Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün yavaş seyrin yeni yeşil düzenlemelere uyumun bir yolu olarak görüldüğü CII ve EEXI düzenlemelerinin 1 Ocak'ta yürürlüğe girmesinin ardından bu yıl gemi seyir hızları daha dikkatli izleniyor.

Clarksons, son haftalık raporunda, "Düzenleyici ortam gelişmeye devam ettikçe, hız dinamiklerini takip etmek, filo arzı ve pazarlar üzerindeki etkileri anlamanın hayati bir parçası olmaya devam edecek" dedi.

Editör: Nermin İstikbal