Brezilya Liman Terminalleri Birliği (ABTP), resmi olarak ülkenin Ekonomik Savunma İdari Konseyi'nden (CADE) Maersk ve MSC'nin Brezilya'nın deniz konteyner endüstrisindeki baskın konumlarından yararlanma olasılığını araştırmasını istedi.

Dernek, iki taşıyıcıyı, konteynerlerin %79'unu Brezilya kıyılarında birlikte taşıdığını belirterek, kargoları sahip oldukları yedi liman terminaline yönlendirmekle suçluyor. ABTP'ye göre, bu yedi terminal Brezilya'nın konteynerle taşınan kargosunun neredeyse yarısını idare ediyor.

ABTP başkanı Jesualdo Conceição Silva, Farol Econômico ile yaptığı röportajda, Maersk'in Suape Limanı'ndaki Atlântico Sul Tersanesi'ni satın almak için Temmuz ayında bir müzayede kazanması nedeniyle durumun daha da kötüleşebileceğini belirtti.

Silva, Brezilya'da Maersk ve MSC'nin terminallerinin olmadığı bölgelerin limanlarının artık ekonomik olarak uygun olmadığı noktasında dezavantajlı hale gelme olasılığından bahsederek;  “Burada ulusal egemenlikten bahsediyoruz. Dış ticaretimizin yüzde 95'inden fazlası limanlardan yapılıyor" dedi.

Editör: Nermin İstikbal