BM, Karadeniz Tahıl Girişimi'ni genişletmenin ve iyileştirmenin yollarını arıyor

Birleşmiş Milletler, savaşan düşmanlar Ukrayna ve Rusya'yı Karadeniz Tahıl Girişimi'ni bir yıl uzatmaya ikna etmeye  ve aynı zamanda nakliye anlaşmasında belirlenen üç limanda artan bir tıkanıklık sorununun ortasında gemilerin denetlenme şeklini düzene sokmanın yollarını arıyor.

Ukrayna tahılının Odesa, Chornomorsk ve Pivdennyi limanlarından ihracatını kolaylaştırmak için BM ve Türkiye'nin aracılık ettiği tahıl anlaşması, başlangıçta 120 gün için imzalandı ve önümüzdeki ayın sonuna doğru sona eriyor. Tarafların girişimi imzalamasından bu yana açılış haftalarında yaklaşık 7 milyon ton tahıl taşındı.

BM, bu hafta Ukrayna'nın Karadeniz limanlarına girmek ve çıkmak için bekleyen yaklaşık 120 geminin kuyruklarını tespit eden gemi trafik hizmetleri ile Karadeniz'den çıkan her geminin uzun denetim sürecini kısaltmak konusunda endişeli. Müfettiş eksikliği nedeniyle gemi denetimleri artık 10 ila 15 gün sürüyor. Ağustos ayında gemileri denetlemek için harcanan ortalama süre dört gündü.

Güçlü bir üretici olan Ukrayna'dan ihraç edilecek daha büyük miktarlarda tahıl ihtiyacı her zamankinden daha acil hale geliyor.

International Grains'e göre, 2022-23 hasat yılının sonunda, dünyadaki mısır tampon stokları, beş yıl öncesine göre %28 ve 2010-11'den bu yana en düşük seviye olan sadece 80 günlük tüketim için yeterli olacak. 

Editör: Fulya Tekin