Birleşik Krallık'ta yeni nesil yüksek hızlı sıfır emisyonlu yolcu feribotları geliştirmek için bir araştırma projesi başlatılıyor.

Projenin lideri ve Solent Üniversitesi'nde Deniz Sürdürülebilirliği Doçenti Dr. Laurie Wright, "Elektrikli tahrik teknolojisindeki son gelişmeler, sıfır emisyonlu, düşük sürtünmeli, yüksek hızlı orta kapasiteli yolcu gemilerinin artık uygulanabilir olduğu anlamına geliyor" dedi ve ekledi; "Bu tür yolcu gemileri, 'mavi koridorlar' açarak, yeterince kullanılmayan kıyı su yollarında karayolundan alternatif ulaşıma geçişi teşvik edebilir."

Birleşik Krallık Hükümeti, iki yıllık bir süre boyunca yeni temiz denizcilik teknolojisinin geliştirilmesini destekleyeceğini açıkladı.

Yüksek hızlı feribotları geliştirmeye yönelik 1,86 milyon sterlinlik (2,3 milyon $) proje, Temiz Deniz Gösteri Yarışması kapsamında Innovate UK tarafından finanse ediliyor. Proje, konseptin uygulanabilir olduğunu ve çeşitli hava ve deniz koşullarında çalışabileceğini kanıtlayan ölçekli bir gösteri gemisi geliştirmeyi ve inşa etmeyi amaçlıyor. 

Solent Üniversitesi'nin yat mühendisliğine dayalı sınıflarının lideri Giles Barkley projeyi , “25 deniz mili hızında çalışan geleneksel, dizel motorlu, 40 yolcu kapasiteli bir katamaran feribotu, tipik olarak 1000kw'nin çok üzerinde güç gerektirir.  Trimaran folyolu feribot konsepti, iki modern elektrikli aile arabasının (2×125Kw motorlar) kullandığı güce eşdeğer olan sadece 250kW güç kullanarak 28 deniz miline ulaşma potansiyeline sahip. Bu, sıfır emisyonlu elektrik motorları kullanarak, geleneksel bir dizel gemiye kıyasla ilgili yakıt ve işletme maliyetlerinde önemli bir azalma ile gemiye güç sağlamanın mümkün olduğu anlamına geliyor." diye açıklıyor. 

Proje organizatörlerine göre, gösteri gemisinin başarılı bir şekilde konuşlandırılmasının ardından, hem İngiltere'deki hem de yurtdışındaki yüksek hızlı yolcu feribot operatörleri için uygun maliyetli, sıfır emisyonlu çözümler sunan ticari operasyon için tam boyutlu bir gemi inşa edilebilir.
 

Editör: Nermin İstikbal