ABD'de Biden yönetimi iki farklı bağlamda deniz taşımacılığından bahsetti; ABD hükümetinin en yüksek yetkilisinin denizcilik sektörüne bu denli eğilmesinin nadir olduğu görüşü hakimken Biden'ın bu görüşleri dikkatleri üzerine çekti.

Green Shipping Challenge, sektörü karbondan arındırma yolunda adımlar atmaya teşvik edecek

Biden, konteyner taşımacılığı sektöründe fiyatları dizginlemeyi amaçlayan yasanın çıkarılmasını isterken diğer yandan ABD denizciliğin karbondan arındırılması konusunda geride kalan ülkelerden olsa da Biden, Green Shipping Challenge'ı düzenlemek için Norveç ile birlikte çalışmaya başladı.

Green Shipping Challenge hükümetleri, limanları ve şirketleri 2050 yılına kadar sektörü tamamen karbondan arındırma yolunda gerçek adımlar atmaya teşvik edecek.

''Denizcilik sektöründe sıfır emisyon çok önemli''

Biden, "Denizcilik sektöründe sıfır emisyonlu yakıtları ve yeşil koridorlarını teşvik etmek için daha fazlasını yapmamız çok önemli.'' ifadelerini kullandı.

Diğer yandan Biden yönetimi, Uluslararası Denizcilik Örgütü daha agresif bir şekilde karbonsuzlaştırmaya doğru bir yol alırken, denizcilik ve yeşil gündem söz konusu olduğunda, politikasını, düzenleme ve yasama organlarını kullanmakta büyük ölçüde tereddüt ediyor. TradeWinds'e göre, yeşil koridorları zorlamak için ne yapıldığı konusunda federal hükümetten bilgi istenmeye çalışıldığında, alınan tek yanıt, yanıt vermeyen diğer kurumlara yapılan yönlendirmeler oluyor. Avrupa Birliği, denizciliği karbonu kesmeye zorlamak için düzenleme üzerine düzenleme çıkarırken, ABD hükümeti IMO kurallarını yakalamak için Çevre Koruma Ajansı'na (EPA) veya diğer düzenleyicilere başvurmadı.

Editör: CAHİT İSTİKBAL