ICC Uluslararası Denizcilik Bürosu'nun (IMB) üç aylık korsanlık ve silahlı soygun raporuna göre, geçen yılın aynı dönemindeki 38 krosan saldırısına kıyasla, 2022'nin ilk üç ayında 37 olarak kaydedilen deniz korsanlığı olaylarının yaklaşık yarısı (yüzde 41) Güneydoğu Asya sularında, özellikle de Singapur Boğazlarında meydana geldi.

Gine Körfezi önemli bir düşüş kaydetti

2021'in ilk üç ayında bildirilen tüm korsan saldırısı olaylarının yaklaşık yarısını (yüzde 43) oluşturan Gine Körfezi, korsan aktivitesinde önemli bir düşüş kaydetti. Gine Körfezi'nde ılın ilk üç ayında sadece yedi olay rapor edildi.

Denizcilerin güvenliğini sağlamak için sürekli çabalara ihtiyaç var

Ancak, 24 Ocak'ta Fildişi Sahili açıklarında bir ürün tankerinin kaçırılması ve bu sırada 17 mürettebatın tamamının rehin alınmasıyla kanıtlandığı üzere, Batı Afrika bölgesindeki denizcilerin güvenliğini sağlamak için sürekli çabalara ihtiyaç olduğunun altı çiziliyor.

IMB, Gine Körfezi'nin dalgalı sularında korsanlığı ortadan kaldırmaya yönelik ortak ve sürekli çabaların meyve verdiğine inanıyor. 2021'de aynı dönemde gerçekleşen 40 mürettebat kaçırma olayına kıyasla bu çeyrekte hiçbir mürettebat kaçırma olayı rapor edilmedi. Donanmalar tarafından yapılan devriyelerin ayrıca 2021'in ilk çeyreğinde bildirilen olayların 16'dan 2022'nin aynı döneminde yediye düşmesine neden oldu.

Denizciler için tehdit devam ediyor

Diğer yandan denizciler için tehdit devam ediyor. En son örnekte 3 Nisan günü Gana kıyılarının 260 deniz mili açıklarında korsanlar tarafından çıkılan Panamax dökme yük gemisi Arch Gabriel'e yapılan son saldırıda İtalyan Donanması'na ait savaş gemisi Luigi Rizzo ve üstünden kalkan askeri helikopter müdahale ederek mürettebatı kurtarmış ve geminin eskort altında güvenli bir limana ilerlemesini sağlamıştı. 

Dünya çapında bu yıl, 23 denizci gemilerinde rehin alınırken 2010'dan bu yana hiçbir mürettebat kaçırma olayının bildirilmediği, ancak mürettebata yönelik şiddet ve tehditlerin devam ettiği ilk çeyrek oldu. 

Singapur Boğazları ise dönem boyunca tüm olayların neredeyse yüzde 30'unu oluşturan ticari dniz taşımacılığı için tehlikeli bir deniz yolu haline geldi. Bildirilen olaylar düşük düzeyde fırsatçı suçlar olarak görülse ve silahlı soygun tanımına girse de, mürettebat için risk oluşturmaya devam ediyor. 

IMB Direktörü Michael Howlett, "Kıyı devletlerinden, deniz güvenliğini artırmak ve bu önemli ve stratejik su yollarında daha güvenli deniz ticaretini kolaylaştırmak için bu suçluları belirleme ve yakalama çabalarını artırmaları isteniyor" dedi.

Editör: TE Bilişim