Pazar günü Yunanistan'ın Midilli adası açıklarında batan kargo gemisi Raptor ile ilgili yeni detaylar ortaya çıktı.

Çin'in Yeni Uçak Gemisi İlk Denemeler İçin Denize Çıkıyor Çin'in Yeni Uçak Gemisi İlk Denemeler İçin Denize Çıkıyor

14 mürettebatıyla İstanbul'a tuz taşıyan Komor bandıralı gemi Midilli'nin yaklaşık 4,5 deniz mili güneybatısında battı. Bir kişi hayatını kaybetti, bir kişi kurtarıldı, 12 kişi ise hâlâ kayıp.

Gemi ilk olarak yerel saatle 07.00'de mekanik bir arıza bildirdi ancak yaklaşık bir buçuk saat sonra kaptan bir Mayday çağrısı göndererek geminin yan yatmakta olduğunu bildirdi. Kısa süre sonra gemi radardan kayboldu.

Ancak saatler önce ambara su girişi olduğu iddia edilen olayla ilgili ve kaptanın zamanında yardım istememesi giderek daha fazla soru işareti yarattı.

Deniz işçileri adlı platformda yapılan habere göre Hayatta kalan tek denizci, geminin cumartesi gecesi su almaya başladığını ancak armatör Mayday çağrısı yapılmasına izin vermediği için Mayday sinyalinin hemen gönderilmediğini söyledi.

01000000-c0a8-0242-61be-08dbee9c4ad1_cx0_cy6_cw0_w1597_n_r1_st_s

"Raptor" gemisinden kurtarılan bir mürettebat ambulansa bindirilirken - 26 Kasım 2023

“Suyu dışarı çıkarmak için kovalarla ve gemide sahip olduğumuz diğer araçlarla denedik. Bir noktada gemide bir delik açıldı, tehlikeli bir şekilde eğilmeye başladı ve sonra ben de denize atladım” diyen denizci, dört ila beş kişinin daha gemiden suya atladığını gördüğünü ekledi.

1984 yapımı geminin aslında Ukrayna'ya doğru yola çıktığı ve yetkililerin geminin taşıdığı yük konusunda oldukça şüpheleri bulunduğu söyleniyor.

Lübnanlı Cedar Marine Services firmasına bağlı Raptor'un geçmişi karışık. Yaklaşık iki yıl önce gemi, mürettebatla ilgili belgelerin onaylanmadığı ve petrol defterinde kaçakçılık da dahil olmak üzere yasa dışı faaliyetlere işaret eden birçok yasa dışı girişler bulunduğu tespit edildikten sonra uluslararası kontrol otoriteleri tarafından kara listeye alınmıştı.

Raptor'un sahibi Cedar Marine Services, Ocak 2022'de Girit'in Kissamos Körfezi'nde karaya oturan ve ikiye ayrılan 1982 yapımı kargo gemisi Manassa Rose M'nin sahibiydi. Yetkililer Mannassa Rose M mürettebatını geminin karaya oturmasında kusurlu bulunan davranışlarından ve kaçak tütün ürünleri taşımaktan suçlamıştı.

Editör: Nermin İstikbal